detector.media
30.08.2016 09:53
СБУ поновила акредитацію журналістам «Громадського» Станко та Реуцькому (коментар Горчинської)
СБУ поновила акредитацію журналістам «Громадського» Станко та Реуцькому (коментар Горчинської)
Журналістам «Громадського телебачення» Анастасії Станко та Костянтину Реуцькому Служба безпеки України (СБУ) поновила акретидацію для роботи в зоні АТО

Про це «Детектору медіа» розказала виконавча директорка «Громадського телебачення» Катерина Горчинська.

«Було прийнято рішення поновити акредитацію журналістам "Громадського". Ми цьому раді. Це їх перше визнання того, що журналалісти "Громадскького" нічого не порушували, і це непряме визнання ними помилок, але ми будемо і надалі вимагати від них публічного вибачення», - зазначила пані Горчинська.

На сайті Міністерства оборони України зранку 30 серпня було розміщено відповідну заяву:

«За результатами низки робочих зустрічей між Міністерством оборони України та керівництвом Громадського Телебачення, представниками незалежних медіа та міжнародних організацій, оборонне відомство звернулося до СБУ з проханням поновити акредитацію журналістам Анастасії Станко та Костянтину Реуцькому. Служба безпеки задовольнила прохання та поновила акредитацію журналістам 29 серпня.

Під час робочих зустрічей було розглянуто конфлікт, який виник між представниками силових відомств та журналістами після роботи представників Громадського ТБ в промзоні м. Авдіївка в липні цього року. Сторони дійшли згоди, що причини виникнення конфлікту потребують подальшого обговорення з представниками медіа спільноти задля більш ефективної співпраці військових та журналістів, зокрема в зоні проведення АТО.

Тому було прийнято рішення провести робочу зустріч 9 вересня 2016 року о 17:00 між журналістами та представниками професійних громадських організацій, щодо шляхів покращення ефективності співпраці. Зустріч буде проводитися у форматі офф-рекордс та без камер у Центральному будинку офіцерів у м. Києві», - йдеться на сайті відомства.

Нагадаємо, прес-центр Штабу АТО просив призупинити акредитацію у зоні АТО журналістів «Громадського» Анастасії Станко, Костянтина Реуцького та спеціальної кореспондентки російської «Новой газеты» Юлії Полухіної до з’ясування всіх обставин через публікацію відео з позиціями українських десантників, які тримають оборону в промзоні Авдіївки (Донецька область).

Зокрема, у заяві йдеться, що 6 липня у промзоні Авдіївки, яку обороняють українські десантники, вели зйомки журналісти «Громадського» Анастасія Станко і Костянтин Реуцький. З ними також була спецкор російського видання «Новая газета» Юлія Полухіна. Як стверджує Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

У заяві також стверджується, що зранку 8 липня цей сюжет було виставлено на сайті «Громадського». Після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу зняти сюжет, що й було зроблено. Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське»розповсюдилозаяву, в якій повідомило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових.Також у заяві йшлося про те, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО і узгодивши свій візит із командуванням ВДВ – згідно заяви «Громадського», його журналісти не представляли Полухіну як свою співробітницю.

Як писав «Детектор медіа», 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулась» з підзаголовком «Вдень 6 липня поруч з Донецьком йшов важкий бій. Під мінометним обстрілом загинули два українських десантника».

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявляє, що кореспондентка російської газети «Новая газета» Юлія Полухіна, опублікувавши відео з місць розташування українських військових під Авдіївкою (Донецька область), порушила правила роботи в зоні АТО. За словами чиновниці, це може призвести до вилучення прес-карти, яка дозволяє працювати у зоні АТО.

Нагадаємо, пізніше «Громадське телебачення» та Міністерство оборони дійшли згоди щодо сюжету з промзони Авдіївки, довкола якого виникли непорозуміння 8 липня.

11 липня було створено робочу групу для вивчення всіх обставин зйомок представниками «Громадського телебачення» у промзоні Авдіївки 6 липня та експертизи створеного ними відеосюжету. До складу робочої групи увійшли представники Міністерства оборони, Адміністрації Президента, Служби безпеки України, прес-служби ВДВ та громадських організацій. «Громадське» вирішило не публікувати сюжет до завершення його експертизи. На час експертизи було призупинено акредитацію в зоні АТО Анастасії Станко та Костянтина Реуцького.

20 липня «Детектор медіа» опублікував аналіз сюжету «Громадського»авторства трьох експертів «Детектора медіа». 26 липня ці експертні висновки було передано представникам робочої групи.

13 липня редакція «Громадського телебачення» отримала від YouTube лист-відповідь, в якому зазначено, що відео про Авдіївку, зняте 6 липня журналістами Анастасією Станко та Костянтином Реуцьким в зоні АТО, було завантажене на YouTube-канал «Громадського» 8 липня о 5:25, а не напередодні, як закидали «Громадському».

Того ж дня СБУ скасувала акредитацію журналістки «Новой газеты» Юлії Полухіної в зону АТО через її репортаж «Війна повернулася». Водночас пані Полухіній не заборонили в’їзду на територію України.

Спецрепортаж журналістів «Громадського телебачення» Насті Станко та Костянтина Рєуцького, який було знято 6 липня у промзоні поблизу Авдіївки, опубліковано на сайті каналу 26 липня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY