detector.media
28.08.2016 13:38
ЗМІ публікують суперечливу інформацію щодо діяльності Олександра Щетиніна і версій його загибелі
ЗМІ публікують суперечливу інформацію щодо діяльності Олександра Щетиніна і версій його загибелі
Кримськотатарське видання «15 минут» зазначає, що останнім часом Олександр Щетинін, про смерть якого стало відомо у ніч на 28 серпня, активно підтримував боротьбу кримських татар за деокупацію Криму, неодноразово бував на Громадянській блокаді Криму.

Про це йдеться у новині видання «15 минут».

Колишній російський журналіст, нині заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу  ATR Айдер Муждабаєв наголошує на вбивстві Олександра Щетиніна і не вірить і самогубство.

«Олександр Щетинін - другий мій друг і колега, який раніше жив і працював в РФ, вбитий в Києві цього літа. Сашу убили в його власний день народження і на сороковини Павла Шеремета.

Саша був різким критиком правлячого режиму в РФ, був туди нев'їзним, активно підтримував боротьбу кримських татар за звільнення Криму.

У самогубство не вірю, в це не вірить ніхто, хто особисто знав Сашу. Я пам'ятаю його небайдужим. Зневіреним - немає, ніколи. Саша був позитивний чоловік, мав великі творчі плани зі своїм веб-сайтом.

…Люди, які знали Сашу набагато ближче мене, кажуть, що самогубство цілком можливо, що у нього останнім часом були серйозні проблеми. Не знаю. Звісно, можливо і так. Сподіваюся, слідство перевірятиме всі версії. Але все одно мені важко в це повірити. Дуже сумно, в принципі неможливо повірити у Сашину смерть», - написав він у своєму Facebook.

При цьому видання «Депо.ua» повідомляє про загибель Олександра Щетиніна як виключно про самогубство і називає померлого журналіста «персонажем» і «радником нинішнього гауляйтера Криму Сергія Аксьонова».

Видання також наголошує на фінансових проблемах видання загиблого.

«Сам Щетинін говорив про те, що він фінансує редакцію з власної кишені, зазначаючи, що грошей в нього залишилося не так багато, і скоро йому доведеться шукати інвесторів. Тепер після смерті головреда майбутнє "Нового региона" знаходиться під серйозним питанням...», - зазначає видання.

Варто нагадати, що рік тому Олександрі Щетинін в інтерв’ю розповів про джерела фінансування сайту:  «До весни минулого року ми фінансувалися за рахунок інтернет-реклами, яка становила не більше десяти відсотків доходу (відомо, що на цьому багато не заробиш), а також на кошти засновників і на мої. Ті, хто в цьому бізнесі, знають, що ЗМІ співпрацюють і з політичними силами».

В тому ж інтерв’ю Олександр Щетинін підтвердив, що співпрацював з Сергієм Аксьоновим: «Я не приховую, що в 2007-2009 роках я був радником Сергія Аксьонова «Гобліна» - нинішнього гауляйтера Криму. Я ніколи не приховував своїх поглядів…Не дивлячись на те що я дуже довго жив і працював в Криму, розібратися в ситуації мені було все-таки складно, і я помилявся…».

Водночас російський журналіст, блогер Аркадій Бабченко протестує проти того, щоб у Росії називали загиблого «російським журналістом».

«У російських новинах Олександра Щетиніна називають російським журналістом. З підтекстом, звичайно, мовляв, подивіться, що у них там відбувається. Брешете, б****. Влітку 2014 Саша відмовився від вашого б***ського громадянства. Хоча до цього жив в Україні десять років. Але коли ви, б****, перетворилися в ту мразь, в яку перетворилися, виправдовуючи, брешучи, зомбуючи, розпалюючи і вбиваючи своєю пропагандою людей, він не зміг мати з вами більше нічого спільного.

Саша - український журналіст. Ви, б****, видавили його з країни. Ви, б****, зробили так, що країні не потрібні розумні, чесні, правдиві. Ви, б****, зробили так, що все, що хоч на вершок піднімається над баклашкою Жигулівського, їде, біжить, сидить у в'язниці або лежить на кладовищі. Він вам не колега. Його "Новий регіон-2" заблокований у вашій країні. І не треба псувати його ім'я в своєму осередному інформаційному б***стві. Позбавили людину професії, видавили з країни, змусили відмовитися від громадянства, блокували його рессурса -а тепер: російський журналіст», - написав Аркадій Бабченко у своєму Facebook.

Нагадаємо, у ніч на 28 серпня у Києві у квартирі на Подолі знайдений мертвим журналіст, засновник російського інформаційного агентства «Новый регион» , член Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олександр Щетинін. За інформацією столичної поліції, повідомлення про інцидент надійшло до Подільського управління поліції близько опівночі у ніч на 28 серпня.

Коли на місце події прибула слідчо-оперативна група, на балконі виявили чоловіка із вогнепальним пораненням голови. За попередніми висновкамисудмедексперта, смерть наступила у період із 20-ї до 21.30.

За повідомленням «Києва оперативного» у  Facebook, до поліції  звернулися друзі журналіста: «Вночі 28.08.2016, в своїй квартирі на Костянтинівській, був знайдений мертвим журналіст Олександр Щетінін. Виявили Олександра на балконі його друзі, які прийшли привітати його з днем народження. Олександр сидів на стільці з вогнепальним пораненням в голову (під стільцем лежав пістолет)».

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ( «Умисне вбивство») КК України із додатковою правовою кваліфікацією «Самогубство».

Серед версій, висунутих поліцією, - професійна діяльність загиблого.

На початку лютого 2014 року головний редактор РІА «Новый регион» Олександр Щетинін заявив про своє звільнення з усіх займаних посад у російській редакції через «ситуацію, що склалася на Україні, і тиск, що посилюється з боку влади РФ».

Згодом  Олександр Щетинін заявив, що вирішив відмовитися від російського громадянства.

На фото – Олександр Щетинін

Фото: «Дуся»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY