detector.media
19.08.2016 12:41
НЛО TV спільно з каналом ZIK підготував проект «Шлях до незалежності»
НЛО TV спільно з каналом ZIK підготував проект «Шлях до незалежності»
22-26 серпня телеканал НЛО TV покаже спільно знятий з каналом ZIK проект з п’яти документальних фільмів про шлях України й українців до незалежності через призму поглядів молоді різних часів.

Про це повідомляє прес-служба каналу.

В ефірі телеканалу НЛО TV проект виходитиме за таким розкладом:  22 серпня - о 8.00 та 23.00, 23-24 серпня - о 8.00 та 23.45, 25-26 серпня -  о 8.00 та 23.00.

«Шлях до незалежності» – це цикл документальних фільмів із реконструкціями історичних подій, коментарями експертів – істориків, архіваріусів. Кожен фільм має свою стрижневу тему: «Перша світова війна», «Друга світова війна», «Молоді дисиденти», «Спортивні перемоги» та «Маятник революцій».

«Ідея фільму з’явилась майже рік тому, підчас дискусії з Вахтангом Кіпіані з приводу річниці Незалежності України у 2016 році та того, як можна зробити цікавий історичний проект для молодої аудиторії. Сучасній незалежній Україні 25 років – за цей час народилось та виросло ціле покоління, а підходи до вивчення та висвітлення історії у нас майже не змінились – і підручники, і документальні стрічки здебільшого подають сухі факти та створюють мармурових героїв-лідерів, що їх можна полічити на пальцях рук.

Слово за слово, і в мене виникла ідея показати важливі віхи в нашій історії очима молодих людей, показати їхні думки та дії на тлі важливих історичних подій. Вахтанг підтримав ідею та розвинув її, а потім до нас долучилась талановита команда каналу ZIK на чолі з Олею Мовчан (це вже другий наш історичний проект “на трьох”), що й втілила цей проект у життя. Саме особисті історії є найважливішою частиною циклу та, щиро кажучи, її основною ідеєю – показати не сухі історичні факти, а людей у історії, людей, що творили історію нашої країни. «Модераторами» фільмів є дуже цікаві та різнопланові особистості – Марічка Бурмака, Юрій Винничук, Вахтанг Кіпіані, Фоззі та Євген Нищук. Вважаю, що найкращий подарунок у цей день – не пафоcне, але правдиве відтворення і аналіз подій, які зробили Україну і нас такими, як ми є», –  розповів директор каналу НЛО TV Іван Букрєєв.

Ведуча першої серії співачка, народна артистка України Марічка Бурмака розповість про віхи Першої світової війни: постріл Гаврили Принципа, який змінив хід історії, про вражаючі історії галичанок – Гандзі та Олени – перших у Європі жінок-воїнів, які на початку XX століття ідуть на війну.  Одна із них зуміла стати першою жінкою-офіцером в Європі, а інша – до останніх днів війни відважно боролася в окопах.

Про події Другої світової війни повідає журналіст, письменник Юрій Винничук: за яких обставин Друга світова війна для українців розпочалася на півроку раніше, ніж у всьому світі? Із восьми мільйонів українців, що воювали у різних армія Земної кулі, лише 100 тисяч юнаків виборювали незалежність саме України. У фільмі буде показано історію подружжя Михайла Сороки та Катерини Зарицької, яких доля звела у в’язниці. А також життєву лінію Івана Килюшика –  хлопця із Рівненщини, який лише за три місяці служби став Героєм Радянського союзу, та чомусь його ім’я назавжди стерли з радянської історії. Відповідь на це запитання буде у фільмі.

Журналіст, історик Вахтанг Кіпіані розгляне тему молодих дисидентів. У кадрі – 60-ті роки ХХ століття, при владі Хрущов, який провадить політику лібералізації. Люди не вірять в неї і продовжують боятися.  Але є ті, хто  вивішує жовто-блакитні прапори, відверто насміхається над владою і ставлять власні вимоги. Вони більше не мовчать. Ці відчайдухи оголошують свою власну війну СРСР. Чим закінчиться ця битва?

Співак і футбольний уболівальник Фоззі розповість про перемоги над російськими командами, які вболівальники з інших республік сприймали як відповідь Москві за національні приниження. Чому змушені були протистояти капітан «Карпат» Ігор Кульчицький і його футболісти-«бандерівці»? І що відчував на московських трибунах під час фінальної гри їхній відданий вболівальник Левко Ловчій? У цьому фільмі глядач побачить футбольний матч – як символ національного спротиву. Історія про принципи, які наближали українську незалежність.

В останньому фільмі циклу – ведучий Євген Нищук, чинний міністр культури, розповість про «маятник українських революцій». Восени 1990 року українські студенти наважилися відкрито піти проти тоталітарної системи і зуміли перемогти. Перша революція не буде для них останньою, а протест і боротьба стануть їхнім життєвим кредо. Про шлях від «голодування на граніті» до Євромайдану і війни розповідають безпосередні учасники революційного покоління.

Керівник проекту: Ольга Мовчан.  Лінійний продюсер: Світлана Ковтюх. Головний оператор: Максим Бек.

Фільм «Перша світова»: автор сценарію Інна Березницька, режисер Богдан Ільчишин. Фільм «Друга світова»: автор сценарію Дарія Денис, режисер Петро Колодій. Фільм «Спортивні перемоги»:  автор сценарію Володимир Молодій, режисер Олександр Колодюк. Фільм «Молоді дисиденти»: автор сценарію Вахтанг Кіпіані, режисер Стас Барич. Фільм «Маятник революцій»: автор сценарію Андрій Дрозда, режисер Богдан Ільчишин.

Нагадаємо, телеканал ZIK до 25-ї річниці Незалежності України також покаже  кіноцикл «Шлях до незалежності».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY