detector.media
18.08.2016 09:00
Е-декларування треба перезапустити, а декларації подати заново – Севостьянова
Е-декларування треба перезапустити, а декларації подати заново – Севостьянова
У Міністерстві юстиції вважають, що недоліки системи е-декларування можна усунути за один-два тижні

Про це в ефірі 5 каналу розказала перший заступник міністра юстиції Наталя Севостьянова.

Вона вважає, що після усунення недоліків реєстру електронних декларацій його необхідно перезапустити, а подані декларації подати заново.

«Насправді, ті всі недоліки можна дуже швидко усунути, прийнявши просто комплексне рішення разом з Національним агентством щодо запобігання корупції і Держспецзв'язку. На нашу думку, найкращим рішенням було б прийняти політичну відповідальність і внести зміни в рішення НАЗК про старт запуску системи, і , як тільки недоліки будуть усунуті, перезапустити її, для того щоб не було ніяких інсинуацій», – розказала вона та зазначила, що основні модулі системи реєстру були готові задовго до запуску, а система захисту інформації реєстру є важливою його частиною, щоб потім не можна було заявити про зміну даних декларацій, які вже внесені.

«Якщо буде прийнято рішення про перезапуск системи з нової дати, то ці люди повинні будуть подати їх повторно для того, щоб не було ніяких сумнівів щодо подальших кримінальних проваджень», – зазначила пані Севастьянова.

Нагадаємо, у Євросоюзі розкритикували запуск е-декларування в Україні.

Початок повноцінної роботи НАЗК включно із системою електронного декларування лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Ввечері 12 серпня Держспецзв’язок відмовив у атестації системи електронного декларування, не підтвердивши безпеку системи.  

13 серпня голова Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що запуск системи електронного декларування на нинішньому етапі, без атестату відповідності системі захисту інформації, неможливий, оскільки вона є дуже уразливою до хакерських атак.

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через «питання безпеки».

13 серпня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив  про обурення через рішення Держспецзв’язку, яке зірвало вчасне впровадження електронного декларування.

На засіданні 14 серпня керівництво НАЗК заявило, що залишило в силі своє рішення про запуск системи електронного декларування попри відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним у відповідності до законодавства.

15 серпня голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталя Корчак оголосила, що 15 серпня в 00 годин 00 хвилин в Україні офіційно запрацювала система електронного декларування. Водночас вона зауважила, що система не сертифікована.

Так званий «тестовий запуск» системи е-декларування рокритикували як деякі члени НАЗК, так і журналісти, активісти та організація Transparency International Україна. Один з членів НАЗК Руслан Рябошапка заявив про свідоме порушення законодавства з питання захисту даних з боку НАЗК та про відмежування від заяви про запуск системи.

Після цього «Єропейська правда» опублікувала статтю Сергія Сидоренка «Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи» та редакційну статтю ЄП  і «Української правди» «Імітатори реформ. Чому Захід має відмовити Порошенку  у фіндопомозі та безвізовому режимі», які викликали великий резонанс.

Читайте також блог Наталії Лигачової «Почему я не согласна со статьей в "Европейской правде"».

Фото: ukr.obozrevatel.com

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY