detector.media
17.08.2016 16:51
«Кримська світлиця» змінює формат і у вересні запустить новий сайт
«Кримська світлиця» змінює формат і у вересні запустить новий сайт
Українськомовна газета «Кримська світлиця», що почала виходити друком у Києві, змінює формат і запускає інтернет-версію. Головний редактор видання Віктор Мержвинський обіцяє випуск оновленої версії газети найближчим часом.

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

Найближчі номери газети почнуть виходити в оновленому форматі, повідомив головний редактор газети Віктор Мержвинський.

«Люди звикли до "Кримської світлиці" як до газети, що має традиційні розвороти, тематичні сторінки. Але час змінюється, змінюються потреби читачів, і ми повинні йти в ногу з часом, і наповнювати газету не тільки текстовим матеріалом, але й фотоматеріалами, інфографікою та іншими візуальними елементами. Це буде інша "Світлиця"», – говорить він.

Новинкою видання стануть кримськотатарські тематичні рубрики. У планах – дати можливість своїм читачам вивчати кримськотатарську мову.

«Кримська світлиця» – це не обов'язково українська «Світлиця». Говорячи про Крим, ми повинні враховувати і кримських татар, тому ми будемо орієнтуватися і на кримськотатарського читача. Плануємо співпрацювати з педагогами, робити матеріали про історію кримськотатарської мови, тематичні рубрики з кримськотатарської мови. Можливо, це будуть невеликі тексти, з яких україномовний читач міг би дізнаватися про особливості кримськотатарської лексики, граматики. Нікому б не завадило знання додаткової мови», – сказав Віктор Мержвинський.

За його словами, на сторінках і на сайті газети з'являться поради юристів з питань перетину адмінкордону з Кримом, отримання послуг в українських органах влади та інших питань, пов'язаних із життям кримчан з обох боків кримського перешийка.

З вересня «Кримська світлиця» запустить новий сайт. Водночас, за словами гендиректора державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрія Щекуна,  колишній редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула  збереже старий сайт газети.

«У Качули є сайт і доступ, який вони самі зробили, коли газета не виходила, і вони змушені були її випускати в електронному варіанті. Я не знаю, чи вони роблять щось зараз. Законодавчо і юридично це  треба буде вирішувати.

Але ніхто не збирається забирати у них паролі. На сьогодні я закупив новий домен, закупив новий хостинг, і наша "Кримська світлиця" найближчим часом також буде і в електронному режимі. І все це - відповідно до законодавства України», - сказав Андрій Щекун.

Цього року на потреби «Кримської світлиці» з держбюджету України, виділено 415,5 тис. грн. За ці кошти редакція має випустити у 2016 році 52 номери  накладом у 1000 примірників.

Редакція «Кримської світлиці» розташована у двох кабінетах держпідприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» на вулиці Васильківській у Києві. У штаті газети працюють четверо журналістів – усі вони кримчани. Ще троє співпрацюють з виданням за трудовими договорами.

Нагадаємо, в регіональній філії «Укрзалізниці» «Львівська залізниця» відмовляються розповсюджувати в поїздах єдине україномовне видання Криму «Кримська світлиця».

Про це пише «Крим.Реалії», посилаючись на гендиректора ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрія Щекуна, який ініціював організацію продажу в поїздах «Укрзалізниці» друкованих видань, які випускає «Національне газетно-журнальне видавництво», в тому числі, і «Кримську світлицю».

Як зазначено на сайті, у відповідь було отримано відмову, який перевізник мотивує нерентабельністю цієї сфери діяльності.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY