detector.media
30.07.2016 23:37
У Вірменії у вуличних зіткненнях постраждали журналісти
У Вірменії у вуличних зіткненнях постраждали журналісти
Сьогодні, 30 липня у столиці Вірменії Єревані шли вуличні бої. Серед постраждалих є журналісти. Експерти називають події в Єревані революцією, повстанням проти російського колоніалізму і національно-визвольною боротьбою вірменського народу за державну незалежність.

Про подої жорстокого громадянського протистояння 30 липня у Єревані повідомляє «Євроньюс».

30 липня поліція світловими гранатами розігнала демонстрантів, які намагалися прорватися до полку патрульно-постової служби, захопленої озброєними людьми. До лікарень доставили близько 60 постраждалих, серед них  - і поліцейські, і журналісти. Більше 50 людей заарештовано.

Як повідомляє «Українська правда», один з учасників акції протесту на проспекті Баграмяна вчинив спробу самоспалення: чоловік вилив на себе, ймовірно, бензин і спробував запалити його, проте присутні поруч люди завадили йому, загасивши вогонь.

Під час подій 29 липня, коли силовики почали розгін демонстрантів, поранення отримав і оператор російського каналу «Лайф». Світло-шумова граната вибухнула біля ніг Тиграна Гаспаряна, він отримав осколкові поранення. У госпіталі осколки видалили і надали йому всю необхідну медичну допомогу.

Посол США в Вірменії Річард Міллз відвідав в госпіталі постраждалих під час масових заворушень в ніч на 30 липня в Єревані. Дипломат заявив, що Сполучені Штати можуть ввести санкції проти людей, винних у травмуванні представників преси.

Мітингувальники підтримують захоплення поліцейського відділку і хотіли прийти на допомогу його організаторам. Нагадаємо, близько 30 осіб майже два тижні утримують захоплене приміщення: у них є заручники – співробітники поліції та медики, а також великі запаси зброї.

Демонстрації на їхню підтримку відбуваються в Єревані чи не кожен день. Особи, що захопили райвідділок поліції, – прихильники опозиціонера Жирайра Сефіляна, лідера праворадикального руху. Того заарештували у червні, обвинувативши в плануванні державного перевороту. Вони вимагають звільнити свого лідера.

Водночас лідер «Установчого парламенту» Жирайр Сефілян заявляє, що з першого дня захоплення озброєною групою «Сасна црер» території полку патрульно-постової служби поліції в Єревані він висловлював готовність «використовувати всі можливості для знаходження безкровного вирішення питання».

Трансляцію подій на вулицях Єревана вів канал CivilNet TV.Наразі можна переглянути трансляцію на YouTube.

У своїй статті у виданні 5165news журналіст Tigran Khzmalyan пише, що у Вірменії розпочалася революція.

«29 липня стало поворотним днем в епопеї з захопленою повстанцями казармою поліцейського полку в Єревані. На дванадцятий день протистояння представник повстанців Варужан Аветисян, полковник вірменської армії у відставці, зробив найважливішу політичну заяву, назвавши те, що відбувається ''повстанням проти російського колоніалізму і національно-визвольною боротьбою вірменського народу за державну незалежність''.

Таким чином, головне слово сказано. Відтепер банальне протистояння з поліцією і владою трансформується в політичну боротьбу з російським впливом і присутністю в Вірменії. Вперше за 25 років існування Третьої Вірменської Республіки почався відкритий збройний опір не тільки корумпованій і ненависній суспільству місцевій владі, а й її кремлівським господарям і покровителям», - стверджує журналіст.

Фото: Twitter Aline Ozinian

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY