detector.media
29.07.2016 11:00
Київська прокуратура реанімує справи щодо перешкоджання журналістам
Київська прокуратура реанімує справи щодо перешкоджання журналістам
Прокурор Київської області Дмитро Чібісов ініціював перегляд законності рішень у кримінальних провадженнях щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів

Про це йдеться на сайті прокуратури Київської області.

Як зазначається, 28 липня  на оперативній нараді заслухано стан розслідування кримінальних проваджень відкритих за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. 

«Під час наради встановлено, що частина кримінальних проваджень була безпідставно закрита, а прийняті рішення процесуальними керівниками та працівниками галузевого управління не перевірялись. В інших кримінальних провадженнях є випадки, коли не проводилось жодних слідчих дій по півроку», – повідомляє прокуратура.

Враховуючи це, прокурор Київщини надав вказівки щодо перевірки законності прийнятих рішень, а також щодо проведення всебічного повного та об’єктивного розслідування вказаних кримінальних проваджень.

Окрім цього, як зазначено на сайті відомства, хід розслідування кримінальних проваджень по перешкоджанню журналістської діяльності взято на «особливий контроль».

«Відносно винних працівників вжито заходи дисциплінарного впливу», – зазначено на сайті.

Нагадаємо, за перше півріччя року Генеральна прокуратура України зареєструвала 113 кримінальних правопорушень вчинених щодо журналістів. У першому кварталі року ГПУ зареєструвала 43 таких правопорушення.

За перше півріччя року експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом 129 випадків порушень свободи слова порівняно до 143 випадками за аналогічний період 2015 року. При цьому кількість перешкоджання журналістам зросла - 45 випадків проти 34 минулого року. Найчастіше журналістам намагалися розбити камери, виштовхували з кабінетів чиновників, забороняли зйомки у судах, на що за законом не потрібен дозвіл, та перешкоджали роботі у місцях ДТП за участю посадовців.

Нагадаємо, раніше журналістка проекту «Стоп корупція» Лілія Ткачук постраждала під час зйомок сюжету в Княжичах (Київська область) - вона вирішила поцікавитися, на яких підставах встановлено шлагбаум посеред вулиці. Як повідомляє інформаційний портал «Стоп корупції», на журналістку напав житель села Дмитро Іванов, який ображав і штовхав її. За фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 171 ККУ. Це питання неодноразово розглядав  Комітет з питань свободи слова та Рада з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова.

На фото – Дмитро Чібісов

Фото: antikor.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY