detector.media
28.07.2016 12:19
Газета «Зоря» з Дніпра подала два позови на засновника – обласну раду
Газета «Зоря» з Дніпра подала два позови на засновника – обласну раду
Сьогодні, 28 липня, газета Дніпропетровської обласної ради «Зоря» вийшла із зверненням до читачів на першій шпальті «Подолаємо труднощі на шляху до 100-річчя разом!», у якому заявляє, що буде реформуватися згідно законодавства попри бойкот з боку обласної ради. Навесні наступного року газета відзначатиме 100-річчя.

Про це йдеться у тексті звернення, яке отримав «Детектор медіа».

Редакція газета повідомляє, що у лютому співробітники видання на зборах трудового колективу ухвалили рішення реформуватися й потрапити в пілотний проект з роздержавлення комунальної преси.

«Здавалося, що питання реформування — це суто формальне, адже колектив газети, навіть ідучи у "вільне плавання" збирався зберігати дружні відносини зі своїм засновником — Дніпропетровською обласною радою (ДОР). І висвітлення діяльності ДОР мало перейти на комерційні взаємини, у договірних рамках. Упродовж місяця, відповідно до закону, тобто в березні, засновник повинен був визначитися, повідомивши про своє рішення щодо виконання закону», - йдеться у зверненні.

Майже півроку Дніпропетровська облрада ігнорує рішення колективу редакції газети «Зоря».

«З грудня 2015 року ми не одержуємо грошей на висвітлення діяльності обласної ради, але продовжуємо це робити, відповідно до статуту підприємства і все-таки сподіваючись, що голос здорового глузду візьме гору над беззаконням. І облрада (крім укладання договору про висвітлення діяльності) оплатить всі публікації, що вийшли від неї, продовживши взаємовигідну для влади й редакції співпрацю», - зазначає редакція.

Відтоді, коли рішенням трудового колективу була участь у першому етапі реформування, пройшли вже три сесії обласної ради, жодна з яких не розглянула питання реформування. Натомість на сесії облради в червні було прийняте рішення про передачу приміщення з балансу редакції на інше комунальне підприємство.

«До речі, приміщення на вул. Старокозацькій (Комсомольській), 52, де редакція нині знаходиться й куди переїхала з неопалюваного в зимовий період приміщення на вул. Журналістів, 7 два роки тому, ми капітально відремонтували за зароблені редакцією кошти», - йдеться у зверненні.

29 липня на черговій сесії облради депутати планують ухвалити зміни до статуту редакції газети. Про які саме зміни йдеться, трудовому колективу наразі невідомо.

«Майбутні зміни до статуту підприємства демонструють абсолютне нерозуміння цивілізованих відносин, які мають будуватися між владою й журналістами», - заявляє газета.

Нагадаємо, 25 липня у редакції «Зорі» відбулось виїзне засідання Громадської ради при Держкомтелерадіо під за участі  першого секретаря Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергія Томіленка, президента Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексія Погорєлова і голови Громадської ради Олександра Човгана. Як стверджує редакція, представники Дніпропетровської облради на засідання Громадської ради не з’явились.

Колектив «Зорі» заявляє, що домагатиметься початку роздержавлення усіма законними засобами. 22 липня редакція подала два позови у Кіровський районний суд Дніпра. Перший — з вимогою визнати протизаконною бездіяльність обласної ради щодо роздержавлення газети. Другий — про скасування рішення з передачі приміщення редакції іншому комунальному підприємству.

«Якщо засновники не готові нас почути в офіційних листах, то публічна заява не може залишитися непоміченою. Ми маємо намір боротися далі: звернулися до Адміністрації Президента в надії на якнайшвидше позитивне завершення питання реформування», - йдеться у зверненні редакції до читачів.

Водночас колектив «Зорі» не полишає надії на компроміс і закликає депутатів Дніпропетровської обласної ради винести на розгляд сесії обласної ради 29 липня питання про реформування газети «Зоря».

Нагадаємо, Громадська ради при Держкомтелерадіо під час виїзного засідання 25 липня рекомендувала Дніпропетровській обласній раді прийняти рішення про реформування обласної газети «Зоря» і укласти з виданням договір на висвітлення діяльності ради.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY