detector.media
25.07.2016 17:41
НСЖУ повідомляє, що до кінця року реформуються 270 газет
НСЖУ повідомляє, що до кінця року реформуються 270 газет
Із 555 державних і комунальних газет України, які підлягають роздержавленню, 270 стануть приватними вже цього року, повідомив у Дніпрі на виїзному засіданні Громадської ради при Держкомтелерадіо перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За словами Сергія Томіленка, близько половини редакцій, які заявили про своє реформування згідно із законом, висловились за участь у першому етапі реформування. Близько 90% органів влади, які є співзасновниками видань, підтримали рішення цих журналістських колективів. Як зауважив перший секретар Спілки, за три роки в Україні не залишиться державних та комунальних газет, працюватимуть на ринку преси лише незалежні від влади приватні видання.

Водночас Серій Томіленко заявив, що не всюди «розлучення» колективів газет з органами влади, відбувається добровільно, є близько десятка випадків, коли колективи змушені звертатись до суду. Наприклад, районна газета «Край Камʼянецький» з Камʼянця-Подільського (Хмельницька область)  виграла суд в районної ради та райдержадміністрації, які не бажали виходити зі складу засновників.

«Нарешті, з 1 січня, в Україні реалізується закон про реформування друкованих ЗМІ, про який ми дебатували більше ніж 15 років. Нарешті почались практичні кроки. Близько половини видань хочуть першочергово реформуватись. Усі пакети документів передані до Держкомтелерадіо, вже сформований перелік газет комунальних районного й обласного рівня, які включені до проекту постанови Кабінету міністрів України. Починаючи з осені, вони будуть фактично приватизовані в інтересах редакційних колективів», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, Громадська ради при Держкомтелерадіо під час виїзного засідання 25 липня рекомендувала Дніпропетровській обласній раді прийняти рішення про реформування обласної газети «Зоря» і укласти з виданням договір на висвітлення діяльності ради.

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY