detector.media
13.07.2016 12:20
Відео «Громадського» про Авдіївку в мережу завантажено 8 липня – YouTube (ОНОВЛЕНО)
Відео «Громадського» про Авдіївку в мережу завантажено 8 липня – YouTube (ОНОВЛЕНО)
Редакція «Громадського телебачення» отримала від YouTube лист-відповідь, в якому зазначено, що відео про Авдіївку, зняте 6 липня журналістами Анастасією Станко та Костянтином Реуцьким в зоні АТО, було завантажене на YouTube-канал «Громадського» 8 липня о 5:25.

Про це «Детектору медіа» повідомила виконавчий директор «Громадського Тб» Катерина Горчинська.

«Якщо говорити про літній час, тому що в Києві час змінюється, а PST стандартного часу не змінюється. Влітку різниця 10 годині. Відповідно, відео було поставлено на наш сайт 8 липня о 5:25, як ми і говорили. Це означає, що чергова брехня АТО і СБУ була розкрита за допомогою цього листа YouTube. Я хочу підкреслити, що це чергова брехня, тому що всі заяви повністю брехливі і практично немає жодного речення в цій заяві, яке б відповідало дійсності», прокоментувала пані Горчинська.

За її словами, раніше прес-центр Штабу АТО звинуватив «Громадське»  в тому, що вони, начебто, залили відео на свій YouTube-канал  не 8 липня, як стверджує редакція, а 7.

«Вони подивилися в дату в "кеші" і звинуватили нас в тому, що ми брешемо. Оскільки ми говоримо, що, нібито, ми відео залили 8 числа, а насправді в "кеші" відображається 7 число. Тепер у нас є повноцінне пояснення від YouTube, чому так відбувається. Тому що все відео, не залежно від того, де вони в світі залиті, час постановки на YouTube відображається за Pacific Standard Time», додала пані Горчинська.

Сюжет каналу, як повідомляє «Громадське Тб», був доступним на YouTube близько двох годин 8 липня, після чого доступ було закрито шеф-редакторкою новин.

«Це рішення редакторка ухвалила самостійно - жодних вимог чи претензій з боку військових щодо власне сюжету не надходило», - зазначено на сайті.

Пані Горчинська зазначила, що редакція готова, при необхідності, доводити свою правоту в суді. Крім того, «Громадське» передасть лист від служби підтримки YouTube робочій групі, яка була створена 11 липня для з’ясування обставин конфлікту.

Лист на адресу «Громадського телебачення» від служби підтримки YouTube мовою оригіналу:

Нижче – переклад:

(«Привіт Андрію,
Дякую за перевірку цього.

Я подивився в бекенді і це відео завантажено/оброблено/викладено датою 7-го липня (19:25), це все надається вдповідно до webcache.

 Відео менеджер надасть вам часовий пояс того завантаженого відео (в той час як бекенд знаходиться в PST), таким чином може бути 5-10 годин різниці, відповідно до того де ви знаходитесь, і як далеко ви знаходитися від PST часового пояса.

 Я сподіваюсь це має сенс і пояснює значення.

Бережіть себе,
Мануель»)

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулася», в якому та, описуючи обстріл з боку так званої «ДНР» промзони Авдіївки (Донецька область), перерахувала озброєння українських військових, їхні позивні, повідомила про загибель та поранення кількох із них, зняла фото та відео загиблих.

Скандал із приводу цієї публікації 8 липня підняв у Facebook Масі Найєм, який заявив про неприпустимість розкриття журналістами такого роду інформації, оскільки вона, зокрема, допомагає ворогу точніше обстрілювати українські позиції.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що російська кореспондентка, опублікувавши відео з місць розташування українських військових, порушила правила роботи в зоні АТО, за що її можуть позбавити акредитації.

Як стверджував Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

Зранку 8 липня відеосюжет було виставлено на сайті «Громадського», заявляє прес-центр Штабо АТО, і начебто після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу видалити відео, що й було зроблено.

Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної. Прес-центр АТО зазначив, що відео швидко розійшлося в інтернеті в російських ЗМІ та медіаресурсах так званої «ДНР». Прес-центр АТО ініціював призупинення акредитації Анастасії Станко, Костянтина Реуцького і Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське» розповсюдило заяву, в якій повідомило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових. Також у заяві йшлося про те, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО і узгодивши свій візит із командуванням ВДВ – згідно заяви «Громадського», його журналісти не представляли Полухіну як свою співробітницю.

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими» і заявила, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки, журналістці надав командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч із нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки поки що не отримала офіційний запит від прес-центру Штабу антитерористичної операції щодо призупинення акредитації в зоні АТО двох журналістів «Громадського» і журналістки російської «Новой газеты», але обіцяє відреагувати на ситуацію.

У коментарі «Детектору медіа» журналістка Ольга Мусафірова  зазначила, що не вважає дії своєї колеги Юлії Полухіної неправильними: на її думку, цей репортаж є документальним свідченням порушення Мінських домовленостей.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вкоментарі «Детектору медіа» заявила, що ситуація з російською журналісткою підставила дуже багато журналістів, які чудово розуміють, як робити репортажі з зони воєнних дій.

 Фото - «Громадське Тб»

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY