detector.media
10.07.2016 12:48
Спецкор «Новой газеты» порушила умови, за яких журналісти потрапляють в АТО - Масі Найєм
Спецкор «Новой газеты» порушила умови, за яких журналісти потрапляють в АТО - Масі Найєм
Офіцер 122-го окремого аеромобільного батальйону Повітряно-десантних сил Масі Найєм, який після репортажу російської «Новой газеты» з позицій українських військових в промзоні Авдіївки (Донецька область) заявив про неприпустимість розкриття журналістами подібної інформації, повідомив, які домовленості існували у журналістів з військовими щодо публікації відзнятих матеріалів.

Про це він написав у своєму Facebook.

Масі Найєм стверджує, що спецкор російської «Новой газеты»  Юлія Полухіна приїхала на позиції в промзону Авдіївки разом з журналісткою «Громадського» Анастасією Станко.  «Без Анастасії Юлія б не потрапила до нас на промзону, незважаючи ні на що. Про це я вже говорив в ефірі "Громадського"», - написав військовий.

Він також заявив, що у журналістів була домовленість з командиром 122-го батальйону , що сюжет не викладатиметься у загальний доступ добу.  При цьому він не вказує, чи така домовленість була тільки з журналістами «Громадського», чи й з спецкором «Новой газеты».

Масі Найєм також повідомив, що Анастасія Станко надіслала йому в п'ятницю, 8 липня, о 5.51 опубліковане на  YouTube відео для того, щоб він відправив сюжет командиру на узгодження.

«Я його побачив вже після відео на сайті "Новой газеты". Відео командир так і не погодив», - зазначив він.

При цьому він не перевіряв, чи публікувався неузгоджений сюжет на сайті «Громадського».

«За словами Анастасії, цей ролик не публікувався на їхньому сайті. Зізнаюся - я не перевіряв ніяким іншим способом, окрім як пошуку на самому сайті "Громадського". Не до того було - треба було щось робити з тим, що позиції розкриті», - написав Масі Найєм.

Варто нагадати, що заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що журналісти «Громадського» Анастасія Станко і Костянтин Реуцький не мали зобов’язань щодо узгодження відзнятого репортажу з позицій українських військових в промзоні Авдіївки.

«"Громадське" у принципі по правилам користування прес-картою АТО не мало ні з ким затверджувати готове відео. Вони не подписували embedment-контракт, по якому б в них був обов'язок показувати відзнятий матеріал. Вони їздили просто по прес-карті АТО, де за правилами є сугубо обмеження на зйомку позицій та інші, які я вчера перерахувала», - написала вона. 

Масі Найєм також повідомив, що 11 липня буде відомо, як саме відбувалось узгодження зйомок російської журналістки в промзоні Авдіївки.

Він також наголосив, що фактів, подібних публікації неузгодженого відео російським виданням, не повинно далі повторюватися.

«Не можна пробачити таку витівку "Новой газеты". Такі речі ніколи більше не повинні повторюватися. Схиляюся до того, що російські журналісти повинні супроводжуватися такою юрбою українських спецслужб для їх контролю, що простіше вже й не пускати. Це стосується саме російських журналістів, чи не іноземних, які професійно знімають війну», - заявив військовий.

Він також вважає неправдивою заяву «Новой газеты», що спецкор газети вела зйомку з дозволу українських військових.

«Брехня "Новой газеты" ще в тому, що, з їх слів, зйомка вся була з дозволу офіцерів. Це не так. "Новая газета" взагалі знімала на телефон, і  під час обстрілу нам було зовсім не до того, щоб стежити, хто і що знімає, тим більше, що спочатку були обумовлені умови, на яких журналісти потрапляють в зону АТО. Конкретно "Новой газете" ніхто не говорив "так, можете знімати позиції, шляхи відходу в укриття, евакуацію і засвічувати позивні". Це говорить про те, що тому, хто знімав, було глибоко наплювати, що буде з хлопцями після такого репортажу, тому що будь-який обиватель може сказати, що це просто злив позицій і даних на догоду ворога. А вже такі хлопці, як в "Новой газете",  тим більше знають, що до чого. Це непробачно», - написав військовий.

«Все що сталося - дуже погано. Але куди гірше те, що замість конструктиву все звелося до срачу. Тому прошу вас сприяти тому, щоб війна висвітлювалася без шкоди для нашому боку, і навчитися стриманіше висловлювати обурення. Це говорю я, перебуваючи тут. Так що вам вже там простіше буде стриматися», - зазначив Масі Найєм.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулася», в якому та, описуючи обстріл з боку так званої «ДНР» промзони Авдіївки, перерахувала озброєння українських військових, їхні позивні, повідомила про загибель та поранення кількох із них, зняла фото та відео загиблих.

Скандал із приводу цієї публікації 8 липня підняв у Facebook Масі Найєм, який заявив про неприпустимість розкриття журналістами такого роду інформації, оскільки вона, зокрема, допомагає сепаратистам точніше обстрілювати українські позиції.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що російська кореспондентка, опублікувавши відео з місць розташування українських військових, порушила правила роботи в зоні АТО, за що її можуть позбавити акредитації.

Як стверджував Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

Зранку 8 липня відеосюжет було виставлено на сайті «Громадського», заявляє прес-центр Штабу АТО, і начебто після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу видалити відео, що й було зроблено. Прес-центр ініціював призупинення акредитації Анастасії Станко, Костянтина Реуцького і Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське» розповсюдило заяву, в якій повідомило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових. Також у заяві йшлося про те, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО і узгодивши свій візит із командуванням ВДВ – згідно заяви «Громадського», його журналісти не представляли Юлію Полухіну як свою співробітницю.

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими» і заявила, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки, журналістці надав командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч із нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки поки що не отримала офіційний запит від прес-центру Штабу антитерористичної операції щодо призупинення акредитації в зоні АТО двох журналістів «Громадського» і журналістки російської «Новой газеты», але обіцяє відреагувати на ситуацію.

У коментарі «Детектору медіа» журналістка Ольга Мусафірова  зазначила, що не вважає дії своєї колеги Юлії Полухіної неправильними: на її думку, цей репортаж є документальним свідченням порушення Мінських домовленостей.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вкоментарі «Детектору медіа» заявила, що ситуація з російською журналісткою підставила дуже багато журналістів, які чудово розуміють, як робити репортажі з зони воєнних дій.

На фото - Масі Найєм

Фото: obozrevatel.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY