detector.media
09.07.2016 16:04
У «Кодексі поведінки кримських татар в період окупації Криму» йдеться про ставлення до ЗМІ
У «Кодексі поведінки кримських татар в період окупації Криму» йдеться про ставлення до ЗМІ
Кримськотатарські активісти розробили і опублікували «Кодекс поведінки кримських татар», які проживають в окупованому Криму в період тимчасової окупації українського півострова російськими військами. Серед засад Кодексу є вимога не співпрацювати з пропагандистськими ЗМІ РФ та сприяти розповсюдженню незалежних кримськотатарських ЗМІ.

Про це повідомляє видання «15 минут».

Кодекс містить в собі основні принципи, яких дотримуються кримські татари щодо окупантів і співвітчизників.

«Не співпрацювати ні в якій формі з пропагандистськими ЗМІ РФ, діючими в Криму, особливо зі ЗМІ, що імітують «лояльність» кримських татар окупантам. Сприяти в будь-яких формах (розповсюдженню. – Ред.)  серед кримських татар інформації з незалежних кримськотатарських ЗМІ, що діють на території континентальної України», - йдеться у п.5 і 6 Кодексу.

Також серед засад Кодексу вказано про необхідність захищати родичів, особливо дітей від впливу пропаганди РФ, вести роз'яснювальну роботу про заходи, що вживаються Україною і світовою спільнотою на захист кримських татар.

Далі «Детектор медіа» публікує текст Кодексу повністю:

«1. Не займати ніяких посад в органах так званих «органах державної влади» РФ на території Криму.

  1. Не вступати ні в які дозволені окупаційними «владою» організації, в тому числі в організації колабораціоністів з числа кримських татар.
  2. Не брати участі у жодних організованих і дозволених окупаційною владою заходах, включаючи так звані «свята», що організовуються для демонстрації російською пропагандою «лояльності» кримських татар окупантам.
  3. Не приймати з рук окупантів незаконно присуджуваних ними «звань» та «нагород».
  4. Не співпрацювати ні в якій формі з пропагандистськими ЗМІ РФ, діючими в Криму, особливо зі ЗМІ, що імітують «лояльність» кримських татар окупантам.
  5. Сприяти в будь-яких формах серед кримських татар інформації з незалежних кримськотатарських ЗМІ, що діють на території континентальної України.
  6. Не давати будь-яких відомостей (показань) у відношенні інших кримських татар і громадян України, які можуть їм нашкодити.
  7. Не брати участь у виконанні гімнів, в церемоніях «шанування» інших символів окупаційної «влади».
  8. Не постачати будь-якими продуктами (товарами) армії і воєнізованих структур окупантів.
  9. Всебічно захищати родичів, особливо дітей від впливу пропаганди РФ, вести роз'яснювальну роботу серед кримських татар про заходи, що вживаються Україною і світовою спільнотою на захист кримських татар.
  10. Надавати будь-яку посильну допомогу кримським татарам та іншим громадянам України, які опинилися жертвами окупаційної «влади».
  11. Допомагати морально і фінансово членам сімей, заарештованих окупаційної «владою».
  12. Допомагати сім'ям, у яких безслідно зникли родичі.
  13. Скрізь, де тільки можливо, говорити рідною мовою, користуватися рідною мовою для спілкування один з одним, навчати дітей кримськотатарській мові.
  14. Сприяти навчанню дітей в середніх і вищих закладах на території континентальної України.
  15. Всіма способами уникати «призову» кримських татар в армію окупантів, допомагати вивозити молодих людей призовного віку на територію материкової України з метою проходження ними служби в українській армії, органах МВС, і кримськотатарського добровольчого батальйону, створеному на території Херсонської області».

Як повідомляв сайт «15 хвилин», роздрукований «Кодекс поведінки кримських татар» 8 липня був доправлений з Чонгара на повітряних кулях до анексованого Криму.

Нагадаємо, у липні в Києві вийшов перший номер оновленої всеукраїнської громадсько-політичної літературної газети «Кримська світлиця», яка друкується українською мовою, і раніше видавалася у Криму - до окупації півострова Росією.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY