detector.media
05.07.2016 09:57
Телекомпалата України виступає проти ринкових відносин між телекомпаніями та операторами телекомунікацій
Телекомпалата України виступає проти ринкових відносин між телекомпаніями та операторами телекомунікацій
Телекомунікаційна палата України звернулась до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики щодо недопущення прийняття законопроекту №3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)» та надала власні пропозиції та зауваження до проекту.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Телекомпалати.

Телекомпалата зазначає, що проектом закону №3504 передбачено включення до універсальної програмної послуги програм суспільного телебачення і радіомовлення, місцевого та регіонального ефірного немережевого мовлення та парламентського каналу. Оорганізація підкреслює, що це -  обов’язкові програми для кожного провайдера, «незалежно від технології, що ним застосовується чи території його діяльності».

Як стверджує Телекомпалату, провайдери, що надають послуги на всій території України з використанням технологій супутника (DTH) чи інтернет (OTT) не мають можливості включити до всіх своїх пакетів місцеві ефірні програми, кількість яких сягає декількох сотень.

«Отже, проект потребує уточнення, що програми місцевого та регіонального ефірного мовлення не є обов’язковими для провайдерів, що надають свої послуги на території всієї України», - йдеться у зверненні.

Іншим важливим моментом Телекомпалата вважає те, що після виключення зі складу універсальної програмної послуги програм, що розповсюджуються ефірним способом, відносини між телекомпаніями та операторами телекомунікацій переходять до ринкових. Як йдеться у зверненні, це потенційно може призвести до припинення мовлення загальнонаціональних ефірних мовників у телекомунікаційних мережах або ж до здорожчання вартості програмних послуг для абонентів.

«Розвиток ситуації за таким сценарієм призведе до порушення основних принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення щодо політики протекціонізму з розповсюдження програм і передач вітчизняного виробництва, гарантованої реалізацію прав на інформацію та ідеологічний і політичний плюралізму у сфері аудіовізуальних засобів масової інформації», - заявляє Телекомпалата.

В зв’язку з цим Телекомпалата України пропонує встановити законодавчу заборону стягнення плати за ретрансляцію програм, що розповсюджуються з використанням радіочастотного ресурсу як телекомпаніями, так і операторами телекомунікацій (провайдерами програмної послуги), та пропонує власні регуляторні пропозиції.

З порівняльною таблицей з пропозиціями ТелПУ можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, що телевізійний ринок обговорює доцільність зміну складу універсальної програмної послуги (УПП) та перехід до ринкових комерційних відносин між телеканалами і провайдерами.

 У 2015 року було зареєстровано законопроект № 3504 про зміну складу УПП, але після подальшої дискусії в березні 2016 року його було відкликано. Зараз триває робота над новим законопроектом про УПП, а також і над законом про аудіовізуальні послуги.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY