detector.media
02.07.2016 13:00
В Росії видавця газети «Псковская губерния» визнали «іноземним агентом»
В Росії видавця газети «Псковская губерния» визнали «іноземним агентом»
Міністерство юстиції Росії визнало «іноземним агентом» некомерційну організацію «Вільне слово», що видає газету «Псковская губерния», яка першою серед російський ЗМІ опублікувала докази участі псковських десантників у збройному конфлікті на Донбасі.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як пише видання, 30 червня міністерство юстиції Російської Федерації в ході перевірки встановило, що «організація отримує грошові кошти та інше майно за рахунок російської юридичної особи, яка, в свою чергу, отримує кошти та інше майно від іноземних джерел».

Йдеться про премію від фонду підтримки російських ЗМІ «Среда», яку «Псковская губерния» отримала в лютому 2015 року в числі дев'яти російських видань. У червні 2015 року благодійна організація, яка створена і фінансується бізнесменом Дмитром Зиміним, була визнана «іноземним агентом».

У квітні інший домінант такої ж премії – видавець газети «Вулиця Московська» некомерційної організації «Видавничий дім» Валентин Мануйлов  з Пензи, теж був визнаний іноземним агентом.

Як пише  «Радіо Свобода»,  головний редактор газети «Псковская губерния»  Денис Камалягін вважає приводом позапланової перевірки організації  «Вільне слово» звернення з боку Мінюсту до регіонального управління з проханням перевірити інформацію про отримання газетою фінансування від «іноземного агента».

Перевірка «Вільного слова» проводилася з 2 по 30 червня 2016 року, а вдень 1 липня редакція отримала повідомлення про включення свого видавця в список «іноземних агентів». 

«Однак статус «іноземного агента» головного редактора «Псковская губерния» не лякає – лякає ймовірність зіткнутися із зайвою звітністю», – цитує видавця «Радіо Свобода» та зазначає, що Денис Камалягін планує оскаржувати це рішення в суді.

Газета «Псковская губерния» – незалежна псковська газета, яка виходить з 2000 року. Саме вона першою опублікувала докази участі псковської дивізії ВДВ у військовому конфлікті на Донбасі. У числі засновників некомерційної організації  – опозиційний політик, лідер псковського «Яблука» Лев Шлосберг. В 2015 році він був позбавлений повноважень депутата обласної думи.

Закон  «Про некомерційні організації» (т.зв. «закон про іноземних агентів») в Росії був прийнятий 13 липня 2012 року. Відповідно до нього,  статус іноземного агента отримали російські некомерційні організації, які займаються «політичною діяльністю» на території Росії і отримують «грошові кошти та інше майно від іноземних держав, міжнародних та іноземних організацій, іноземних громадян та осіб без громадянства».

Фото "Радіо Свобода"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY