detector.media
30.06.2016 13:12
Docudays UA везе до Італії чотири українські стрічки
Docudays UA везе до Італії чотири українські стрічки
Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA вирушить до Італії з проектом «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» (See Ukraine: Docudays UA on tour).

Про це повідомляє прес-служба Docudays UA.

Міжнародне турне триватиме з 12 по 30 червня в Мілані (Італія). Події фестивалю проходитимуть у приміщеннях арт-простору Casa Della Memoria 

Проект «See Ukraine: Docudays UA on tour» – це акція у галузі культурної дипломатії, що реалізується Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA.

Як повідомляється, у програмі фестивалю заплановані покази документальних фільмів, фотовиставка, зустрічі з українськими кінематографістами, а також дискусія за участі журналістів, філософів та експертів, які допоможуть краще зрозуміти ситуації, зображені у фільмах, та нададуть більше інформації про події у країні.

На фестивалі у Мілані будуть показані чотири українські неігрові стрічки – «Українські шерифи» (2015) Романа Бондарчука (переможець європейського фестивалю документального кіно в Амстердамі), мистецький фільм про життя вівчарів українських Карпат «Жива ватра» (2014) Остапа Костюка та альманах «Євромайдан. Чорновий монтаж» (2014), який відображає три місяці революції і був першим фільмом-свідченням вибуху пробудженої гідності українців. 

Як повідомляє прес-служба Docudays UA, у програмі показів є класика кінематографу – чорно-білий німий фільм «Одинадцятий» (1928) Дзиґи Вертова, в якому йдеться про 1920-ті роки. Показ стрічки  відбудеться у супроводі живої музики у виконанні піаністки Софії Турти та композитора Антона Байбакова, який спеціально створив оригінальний саундтрек для фільму. Під час показів також відбудуться зустрічі та обговорення фільмів з їх авторами та спеціально запрошеними італійськими модераторами.

Крім того, у рамках проекту пройде фотовиставка Олександра Глядєлова «Чуєш, брате?», яку відкриє сам автор. Експозиція – про революцію та війну Росії проти України. Фотовиставка була показана на Docudays UA у Києві, а також у регіонах України під час Мандрівного фестивалю.

Як відзначає прес-служба, під час фестивалю планується дискусійна платформа. Зокрема у Мілані відбудуться дебати «Куди прямує Україна після Євромайдану», сфокусофані на осмисленні перемог та поразок після української Революції гідності. У дискусії візьмуть участь філософи Міхайло Мінаков (Україна-Італія) та Катерина Філіппіні (Італія). Модеруватиме розмову журналістка та оглядачка ітілійської газети La Stampa Анна Зафесова.

«Ми переконані, що документальне кіно, фотографія та живе спілкування – найкращий засіб швидко й ефективно занурити іноземних глядачів у соціально-культурну та політичну реальність нашої країни, донести правду про російську агресію й показати, що Україна – європейська держава свободи, позитивних змін і талановитих людей, які нині мужньо й самовіддано захищають найвищі європейські цінності», – пояснює керівниця проекту «See Ukraine: Docudays UA on tour» Алла Тютюнник.

Проект вже відвідав Францію і Грецію. До кінця 2016 відбудуться фестивалі у Німеччини та Іспанії.

Нагадаємо, 13 травня проект «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» відбувся у Афінах. У ніч перед відкриттям менеджери Exile Room, головної фестивальної локації у Греції, відмовилися проводити фестиваль на своїй території, злякавшись заклику радикальних угрупувань зібратись на мітинг протесту під стінами закладу. В екстреному порядку організатори заходу були змушені звернутися до Посольства України в Греції з проханням провести покази і дискусії у їхньому приміщенні.

Раніше повідомлялось, що протягом літа у семи містах покажуть чотири фільми, що стали аншлаговими на нинішньому Docudays UA. Це - «У променях сонця» Віталія Манського, «Українські шерифи» Романа Бондарчука, «Майже святий» Стіва Гувера і «Як змінити світ» Джеррі Ротвела.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку в останній тиждень березня у Києві. По завершенню «Docudays UA» традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня. Фестиваль – неполітичний та некомерційний.

«See Ukraine: Docudays UA on tour» відбувається за підтримки Фундації відкритого суспільства та Міжнародного фонду «Відродження».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY