detector.media
23.06.2016 17:55
Нацрада відмовила каналу Симоненка в продовженні цифрової ліцензії
Нацрада відмовила каналу Симоненка в продовженні цифрової ліцензії
Представниця «Гамми» звинуватила Нацраду в цензурі та утисках свободи слова

23 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила телеканалу «Гамма» (ТОВ «Гамма-консалтинг»), міноритарними власниками якого є сини лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка, у продовженні строку дії ліцензії на багатоканальне (цифрове ефірне) мовлення стандарту DVB-T на частоті 64 ТВК в Києві.

«Гамма-консалтинг» фактично оперувала власним київським локальним цифровим ефірним мультиплексом, у якому, крім «Гамми», за ліцензією мовили ще три телеканали – М1, Перший діловий та «Pro все». Строк дії ліцензії сплив 20 квітня, але Нацрада кілька разів переносила розгляд питання про продовження ліцензії, як і ще двох аналогічних ліцензіатів, які оперують локальними мультиплексами в Києві – ТОВ «Ера-продакшн» Андрія Деркача і ТОВ «ТРК “Експрес-інформ”» Петра Порошенка.

Підставою для відмови в продовженні ліцензії стала наявність у «Гамми-консалтинг» двох попереджень за цією ліцензією. Першу санкцію компанія отримала 5 листопада 2015 року за недотримання програмної концепції. Друге попередження – 9 червня 2016 року за трансляцію виступів Петра Симоненка, у яких є розпалювання ворожнечі, приниження честі та гідності українського народу, заперечення або виправдання злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму тощо. З приводу цих виступів пана Симоненка Нацрада ще й звернулася до правоохоронних органів.

Представниця «Гамми-консалтинг» звинуватила Нацраду в цензурі та утисках свободи слова. Вона нагадала, що перше попередження «Гаммі» оголосили за відсутність дитячих програм і зменшення обсягу розважального контенту, хоча на час розгляду питання в Нацраді канал порушення вже усунув. «Проте рішення про санкцію було виключно через те, що ви, пане голово, сказали, що Симоненко на каналі займається пропагандою», - заявила представниця «Гамми» голові Нацради Юрію Артеменку.

Друге попередження, на її думку, Нацрада винесла через «політизацію» питання: «Ви маєте повноваження звернутися до всіх компетентних органів, які визначать, чи є в діях Симоненка порушення. Давайте дочекаємося, нехай скажуть, що Симоненко порушує закон, і тоді канал буде солідарно нести відповідальність. Зараз автор програми каже, що він не порушує закону, що це оціночні судження і він апелює фактами. Позицію Національної ради канал розцінює як цензуру».

Вона також звинуватила Нацраду в неоднаковому підході до ліцензіатів: комусь регулятор дає санкції, а когось – пробачає. У відповідь на це заступниця голови Нацради Уляна Фещук заявила, що це і є дискреційні повноваження регулятора.

У продовження дискусії Юрій Артеменко запропонував показати виступ Петра Симоненка на каналі «Гамма» бійцям АТО, мовляв, що вони на це скажуть. Представниця «Гамми-конслатинг» розцінила це як погрозу.

Крім цієї ліцензії в каналу «Гамма» є ще супутникова, за якою зараз відсутнє мовлення. І з цього приводу компанія має одне попередження, а 9 червня їй призначили знову позапланову перевірку.

Представниця компанії нагадала обставини, за яких у «Гамми» виникли проблеми з програмними концепціями та відсутністю мовлення. У листопаді 2015 року Нацрада переоформила «Гаммі» супутникову ліцензію, змінивши програмну концепцію та формат з розважально-просвітницького на інформаційно-просвітницький з фільмопоказом. Але аналогічну заяву про переоформлення цифрової ліцензії Нацрада не задовольнила. «Ми не один рік працювали за двома ліцензіями, і програмна концепція завжди була однакова. Але з волі Нацради ми змушені були подавати в ефір один сигнал, а на супутник – інший», - розповіла представниця «Гамми». Судячи з її слів, через неможливість забезпечити два сигнали з двома різними концепціями і було призупинено мовлення на супутнику. Компанія готова вийти на супутник, але не знає, з якою концепцією їй мовити.

Член Нацради Олександр Ільяшенко пояснив, що Нацрада більш прискіпливо змінює концепції телеканалів, які використовують частотний ресурс, ніж супутникових мовників. Тому він порадив би каналу, який має кілька ліцензій з різними способами доставки сигналу, спочатку подавати заяву про зміни до ефірної ліцензії (цифрової або аналогової), а якщо Нацрада її задовольнить – подавати заяву про зміни до супутникової ліцензії.

«Члени Національної ради займаються виключно цензурою і наступом на свободу слова», - резюмувала представниця «Гамми». «Це ваша думка. Зустрінемося в суді», - відповіла Уляна Фещук.

Зрештою, всі члени Нацради одноголосно підтримали рішення відмовити «Гаммі-консалтинг» у продовженні ліцензії.

Власниками ТОВ «Гамма-консалтинг» є ПрАТ «Страхова компанія “Гамма”» (26,56%), ТОВ «Науково-комерційна фірма “Контур”» (73,41%), Андрій Симоненко (0,02%) і Костянтин Симоненко (менше 0,01%). Директор компанії – Андрій Симоненко.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY