detector.media
23.06.2016 17:41
Понад 100 друкованих видань поки не взяли участі у роздержавленні
Понад 100 друкованих видань поки не взяли участі у роздержавленні
Більш як 100 редакцій друкованих ЗМІ ще не повідомили Держкомтелерадіо про свою участь у реформуванні згідно із законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Всього в Україні повинні реформуватись 555 державних і комунальних друкованих видань.

Про це йшлося у четвер, 23 червня, на черговому засіданні колегії Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, начальник управління видавничої справи і преси Держкомтелерадіо Олексій Кононенко повідомив, що про готовність до реформування заявили станом на 23 червня 454 державних і комунальних друкованих ЗМІ.

«Перелік друкованих ЗМІ та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, формується до 1 липня. Кожного дня надходять документи. Якщо вчора готовність щодо першого етапу виявили 198 учасників, то на сьогодні до переліку внесено 206. До другого етапу сьогодні готові 248 редакцій», - сказав Олексій Кононенко.

Представник громадської ради при Держкомтелерадіо, член ГО «Детектор медіа» Світлана Остапа зазначила, що Держкомтелерадіо варто доповнити статистику ще й тими ЗМІ, яких досі немає ні в першому, ні в другому переліку.

«Всього йде на роздержавлення 555 видань, ви назвали цифри 206 і 248, а що ще зі 100 ЗМІ? Вони судяться? Чому вони досі не виконали закон?», – запитала вона.

В Держкомтелерадіо пообіцяли додати статистику щодо всіх 555 друкованих видань, які повинні пройти етап реформування згідно із законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Частина з більш як 100 друкованих ЗМІ, які не повідомили про свою участь у реформуванні, знаходиться на сході Україні, в зоні АТО. Щодо іншої частини газет тривають судові розгляди.

Також Світлана Остапа також розповіла про ситуацію, в яку потрапила міська влада міста Щастя (Луганської області), яка не в змозі виконати закон і реформувати свою комунальну газету, бо наразі немає редакції, співробітники виїхали із зони АТО. «Під час нашої поїздки в зону АТО редактори місцевих комунальних газет просили якнайшвидше розробити рекомендації тим ЗМІ, які йдуть на другий етап», – сказала пані Остапа.

На завершення вона розповіла про конфлікт між Київською облрадою та обласною газетою «Час Київщини».

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко зазначив, що реформа друкованих державних та комунальних ЗМІ є однією з двох найважливіших медіа реформ в Україні. Він наголосив, що всі пропозиції, які лунали під час обговорення, будуть включені до рішення колегії з цього питання.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Дмитро Стеценко заявив, що Київська обласна рада порушила Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ». Він  повідомив, що 2 червня з Київська обласна рада прийняла рішення не щодо реформування і виходу зі складу засновників газети «Час Київщини», а «фактично щодо поновлення на посаді певного генерального директора, який повинен здійснювати на посаді певні повноваження».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY