detector.media
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
20.06.2016 14:43
У Чорнобилі тридцять років тому

Тридцять років тому я в ці дні працював у Чорнобилі. Висвітлював ліквідацію аварії на ЧАЕС. Тоді ЦК Компартії (де факто уряд) України видав постанову про те, що республіканські газети беруть шефство над місцевою газетою «Трибуна энергетика». Я працював у «Молоді України», яка зараз вже не виходить, або виходить мізерними тиражами. Ну і я подався шефствувати. Ніхто не насилував. Все добровільно.

Дивно, але якихось яскравих спогадів чи то не лишилося, чи то стерлися з пам'яті. За два тижні написав три матеріали. Чого так мало? Бо це сьогодні ти написав, а за півгодини воно вже в неті. А тоді треба було писати ручкою, потім на машинці передруковувати, в редакцію якось пересилати - навіть факсів не було. Здається, я  телефоном диктував. А там же ще треба було набрати на лінотипі, вичитати, виправити помилки, знову відправити на лінотип, щоб правили. 

Пам'ятаю, що ми жили тоді в гуртожитку. Я в одній кімнаті з кором «Робітничої газети» Олександром Фоміним. Там іще комсомольці з райкому комсомолу облаштувалися. 
 
Ми носили спеціальні білі костюми - такого кольору, щоб відбивати радіацію. Здається, безкоштовно забезпечували червоним сухим вином. Народ бухав чіста канкрєтна. 

Цікаво, що я до аварії кілька разів бував у Прип'яті - це містечко енергетиків, які обслуговували ЧАЕС. І навіть напередодні аварії заходила розмова про те, щоб туди з'їздити. Але, на щастя, на день аварії  не поїхав. 

Наступного року подався  туди зробити репортаж. Чомусь з ментом ішов якимось ліском. Він нахиляється і піднімає червону упаковку від ліків. Каже: «Трихапол». Я: «Що це?». Це ліки від «Трихомонозу». Я: «Звідки він тут?». Мент: «Тут повій повно». Я: «А чому вони їдуть не в Сочі чи Ялту? Тут же радіація». Мент: «А хто їм стільки там заплатить, як тут?». 

Ліквідаторам платили шалені гроші. Разів у десять більше, ніж в звичайному житті. Ну і відповідно ціни на тамтешньому ринку любовних послуг були вищі. Жриці кохання теж зазнавали впливів радіації і ризикували своїм здоров'ям, тому цілком заслужено вимагали надбавки. Цікаво, чи хтось із них отримав звання ліквідатора (ліквідаторки) аварії на ЧАЕС?:)
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY