detector.media
14.06.2016 16:24
Афанасьєва і Солошенка обміняли на одеських журналістів, звинувачених в сепаратизмі (ДОПОВНЕНО)
Афанасьєва і Солошенка обміняли на одеських журналістів, звинувачених в сепаратизмі (ДОПОВНЕНО)
Президент України Петро Порошенко повідомив, що сьогодні, 14 червня, в Україну повертаються громадяни України - 25-річний Геннадій Афанасьєв і 74-річний Юрій Солошенко, які були засуджені російським судом і знаходились в ув'язненні на території РФ. Видання «Думская» повідомляє, що українських політв’язнів звільнено завдяки обміну на журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких було затримано за підозрою у сепаратизмі.

«Нарешті! Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже на борту українського літака і вилітають з Москви до України», - повідомив Петро Порошенко у Twitter.

Кримчанин, фотограф Геннадій Афанасьєв був затриманий російськими спецслужбами у так званій «справі Сенцова» і був засуджений до семи років тюрми у Росії, як і громадянин України Олексій Чирній. Геннадій  Афанасьєв на суді у справі Сенцова-Кольченка заявив, що його катували, щоб змусити свідчити проти активістів.

Президент РФ Володимир Путін помилував Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка. «Президент своїм Указом помилував Геннадія Афанасьєва, засудженого 17 грудня 2014 року Московським міським судом, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі. Іншим Указом глава держави помилував Юрія Солошенка, засудженого 14 жовтня 2015 року Московським міським судом, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі», - йдеться на сайті президента Росії.

Геннадій Афанасьєв два тижні думав над проханням про помилування, боячись підвести Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив його адвокат  Олександр Попков.

«Я не знаю, кому дякувати в даному випадку, і кому це завдяки, а з жовтня-листопада Україна робила дуже серйозні зусилля щодо Геннадія. Нам пропонувалися різні варіанти, чиновники з МЗС, Мін'юсту, з Консульської служби, дуже серйозно до цієї справи поставилися, і вони зробили все, щоб звільнити. Російська сторона, приблизно з травня 2016 року, пішла назустріч, я не знаю на яких умовах, але, принаймні, президент України Порошенко точно своє вагоме слово сказав. Ось з травня російська влада, в особі Федеральної служби виконання покарань, в особі МЗС, теж йшли назустріч, і рекомендували Геннадію написати прохання про помилування, як найбільш спрощений спосіб обміну на Україну...

На юридичному рівні, це не настільки все складно було, основні складнощі були, перше, дипломатичні, і я не уявляю, яких зусиль довелося докласти українським дипломатам. А другий, більш мені відомий фронт, це моральне почуття Геннадія, тому що він з величезною працею, як мінімум два тижні думав над наполегливою пропозицією, над проханнями російської сторони написати це прохання про помилування. Тому що він, з одного боку, розумів, що це найкоротший шлях на батьківщину в його ситуації, а з іншого боку, він боявся, що він тим самим підведе всіх інших політичних в'язнів, в першу чергу Сенцова і Кольченка», - розповів адвокат.

За даними адвоката, Олег Сенцов не заперечував і говорив про те, що Афанасьєва треба повернути в першу чергу, тому що він один з таких «ворогів держави». «Тому Гена, за узгодженням з українською стороною, українськими дипломатами, прийняв пропозицію написати прохання про помилування без визнання своєї провини», - зазначив захисник.

Як повідомляє «Думская», літак з одеськими журналістами Оленою Гліщинською і Віталієм Діденком вилетів з Одеси до Росії: першій змінили запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов'язання, другого - помилували. Пізніше російські ЗМІ повідомили про приземлення літака із ними в РФ.

Радник голови СБУ Юрій Тандіт заявив, що повернення українських політв'язнів Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка було забезпечене завдяки реалізації формули обміну «два на два».

«Сьогодні радісний день - двоє наших героїв, які утримувалися незаконно на території Росії, повертаються додому. Якщо говорити про умови звільнення, можу сказати, що в рамках домовленості на найвищому рівні була реалізована формула "два на два», - сказав пан Тандіт.

Він також повідомив, що ті двоє людей, яких передала Україна, мають пряме відношення до подій в Одесі.  «Більше ми поки що не можемо коментувати умови звільнення наших героїв», - резюмував він.

Олену Гліщинську і Вітатія Діденка в Україні звинувачують в сепаратизмі - вони були в числі організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії». За словами голови СБУ Віталія Грицака, це було частиною плану дестабілізації, який російські спецслужби почали реалізовувати рік тому. Видання стверджує, що надалі планувалося здійснити політичні вбивства (зокрема народного депутата Олексія Гончаренка), підірвати мости і відрізати південь Одеської області від решти території України, ввести «зелених чоловічків», проголосити «незалежну Бессарабію» і дестабілізувати ситуацію в Україні, Молдові та Румунії. В рамках активної протидії з боку СБУ планам сепаратистів були проведені арешти, серед затриманих були журналісти Артем Бузіла, Віталій Діденко та Олена Гліщинська.

Олена Гліщинська

Факт обміну українських політв’язнів на двох одеських журналістів підтверджує також російська «Новая газета» з посиланням на Віталія Діденка. Видання також пише, що у Олени Гліщинської двоє маленьких дітей. Третю дитину вона народила 27 квітня 2016 року в тюремній лікарні. Як стверджує видання, наступного дня жінку  повернули в камеру СІЗО, а дитину відправили в реанімацію перинатального центру.

21 квітня 2016 року Європейський суд з прав людини прийняв рішення про те, що Олену Гліщинську необхідно терміново перевести з СІЗО до медичної установи. Таке рішення суд прийняв у відповідь на звернення Української Гельсінської спілки з прав людини.

Суд України проігнорував це рішення, пише «Новая газета». У результаті Олена Глищинська і її родичі погодилися на зміну місця проживання в рамках обміну. Правда, до останнього моменту мова йшла про можливість переїзду на територію «ДНР», а не до Росії.

Віталій Діденко

Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції України надіслало  російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, відзначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю.

25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, наприкінці квітня 2015 року Служба безпеки України (СБУ) затримала в Одесі в рамках застережних заходів перед травневими святами 12 осіб, у яких зберігалася друкована продукція сепаратистського змісту. Серед них був головред інтернет-видання «На самом деле», організатор так званої «Народної ради Бесарабії» Артем Бузіла. Разом з ним затримали редактора телеканалу «Бессарабия-ТВ» Олену Гліщинську-Романову.

Згодом Управління Служби безпеки України в Одеській області надало інформацію, що Артема Бузілу та Олену Гліщинську підозрюють у кримінальному провадженні за ч.1 ст.14 (готування злочину) та ч.2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Крім Артема Бузіли і Олени Гліщинської-Романової у справі проходив редактор видання «Інфоцентр», активіст «Народної ради Бессарабії» Віталій Діденко.

У вересні 2015 року Суворовський районний суд Одеси визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність України і засудив до трьох років позбавлення волі. Віталій Діденко пішов на угоду зі слідством і повністю визнав свою провину. Незважаючи на це, суд визнав його небезпечним для суспільства і відмовився призначати випробувальний термін.

У жовтні 2015 го року Артем Бузіла визнав себе винним у інкримінованих йому злочинах, і за це отримав порівняно м'який вирок: три роки обмеження свободи - в умовах здійснення за ним нагляду і з обов'язковим залученням до праці в спеціальному виправному центрі.

30 березня одеський журналіст Артем Бузіла, заарештований за звинуваченням у сепаратизмі в кінці квітня 2015 року, вийшов на свободу. Згодом ЗМІ повідомили, що він вилетів до Росії. Всього журналіст провів за гратами 11 місяців.

На фото - Юрій Солошенко (ліворуч), Геннадій Афанасьєв, Ірина Геращенко та Святослав Цеголко у літаку

Фото уверху: Facebook Святослава Цеголка

Фото: з відкритих джерел та «Преступности.НЕТ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY