detector.media
09.06.2016 15:12
Режисер відмовився брати участь у Московському кінофестивалі на знак солідарності з Сенцовим
Режисер відмовився брати участь у Московському кінофестивалі на знак солідарності з Сенцовим
Український режисер Тарас Ткаченко зробив заяву з приводу участі його фільму «Гніздо горлиці» в офіційному конкурсі Московського міжнародного кінофестивалю (ММКФ) в 2016 році.

Про це повідомив у своєму Facebook продюсер стрічки Володимир Філіпов.

«Ще раз дякуємо фестивалю за запрошення, но ми відмовляємось від участі в конкурсі на знак солідарності Із Сенцовим, Кольченком і з людьми, які стоять на фронті!», - заявив Тарас Ткаченко.

Раніше стало відомо, що Московський міжнародний кінофестиваль відібрав до участі в основному конкурсі український фільм «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка.

Фільм, що розповідає історію жінки, яка змушена була поїхати на заробітки до Італії, знятий Insightmedia Producing Center за підтримки Держкіно України.

У попередньому коментарі виданню zaxid.net режисер сказав, що «Гніздо горлиці» цього року показували на кіноринку Каннського кінофестивалю, і саме там стрічку побачили московські відбірники. Тобто спеціально картину до Москви ніхто не посилав, заявив Тарас Ткаченко.

«Наразі остаточне рішення ми ще не прийняли. Ми або знімемо фільм з конкурсу, або я поїду до Москви і використаю участь у фестивалі, як політичну трибуну. Просто дати фільм і не їхати, заховатись, я вважаю неможливим. Якщо фільм лишиться на фестивалі, то буду говорити про Сенцова. Але наразі ми ще радимося, що робити», - сказав Тарас Ткаченко.

«Будучи продюсером фільму я підтримую позицію режисера, і закликаю всіх, хто на сторінках ФБ встиг "висловитися" з даного приводу, належним чином відреагувати і намагатися зрозуміти, чого варта громадянська позиція Тараса! ММКФ категорії "А", і один з найстаріших у світі, і основний конкурс це не так собі! Скажу чесно від себе, мені соромно за ваші пости і коменти колеги!», - написав Володимир Філіпов.

За його словами, участь в ММКФ було б абсолютно законною, і з великим потенціалом могла б привести стрічку до одного з основних призів. «Але режисер вирішив вчинити не за буквою закону, не в особистих інтересах, а по совісті, і в цьому його підтримала вся знімальна группа», - написав продюсер фільму.

Московський міжнародний фестиваль є фестивалем класу «А». Його президентом є режисер Микита Михалков, який в Україні оголошений перосоною нон-ґрата за підтримку анексії Криму та агресивної політики Володимира Путіна щодо України. Головою відбіркової комісії є кінокритик Андрій Плахов.

Нагадаємо, 31 березня у Варшаві (Польща) під час відкриття фестивалю нового італійського кіно Cinema Italia Oggi 2016 активісти Euromaidan-Warszawa та фундація «Відкритий діалог» (Fundacja Otwarty Dialog) провели акцію на підтримку засудженого у Росії до 20 років ув’язнення за сфальшованим звинуваченням у тероризмі українського кінорежисера Олега Сенцова.

На фото - кадр з фільму

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY