detector.media
08.06.2016 15:01
Асоціації провайдерів відреагували на пропозиції компанії «Воля» щодо нової моделі відносин провайдерів з телеканалами
Асоціації провайдерів відреагували на пропозиції компанії «Воля» щодо нової моделі відносин провайдерів з телеканалами
Асоціації провайдерів погодили із зауваженнями умови компанії «Воля» щодо переходу до ринкових відносин з комерційними телеканалами, що входять до універсальної програмної послуги. Заяву оприлюднили 7 червня на засіданні робочої групи з вирішення проблемних питань діяльності провайдерів програмної послуги при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

18 травня на конференції систем платного телебачення України Сергій Бойко, президент найбільшого провайдера кабельного телебачення – компанії «Воля», висловив свої пропозиції стосовно підготовки й реалізації плану дій після зміни складу універсальної програмної послуги. На його думку, якщо провайдери мають платити медіагрупам роялті за ретрансляцію телеканалів, то платити повинні всі, на рівних умовах та однакову ціну, незалежно від технологічної платформи, а крім того – потрібна система прозорої звітності провайдерів про кількість абонентів. Також, наполягає пан Бойко, повинні бути закодовані всі види доставки сигналу телеканалів – як на супутнику, так і в цифровому ефірі, аби не давати глядачу безкоштовної альтернативи і можливості для піратства. При цьому пан Бойко допускає наявність реклами в ефірі телеканалів, які стануть платними для глядача.

За результатами обговорення порад Сергія Бойка кілька професійних об'єднань провайдерів програмної послуги виступили із заявою. Під заявою підписалися Асоціація правовласників та постачальників контенту, Інтернет-асоціація України, асоціація «Укртелемережа», Спілка операторів телекомунікацій Одеси та Одеської області, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Спілка кабельного телебачення України.

Асоціації заявили про неприйняття ними можливого створення телевізійними медіагрупами Єдиного контент-центру, який концентруватиме ринкову владу всіх провідних мовників країни та обмежуватиме свободу договірної діяльності. Вони також висловили занепокоєння пропозицією нової звітності стосовно кількості абонентів провайдерів.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви асоціацій провайдерів:

«Ми підтримуємо розвиток систем платного телебачення України на прозорій, ринковій, недискримінаційній, законній основі.

Ми за добросовісну конкуренцію, технологічну нейтральність, доступність і рівність цінової пропозиції правовласників суб'єктам господарювання, які використовують у своїй діяльності об'єкти суміжного права телепрограми, обмеження технічними засобами (кодування) телепрограм, що претендують на поширення за оплатою.

Ми проти неправового використання об'єктів інтелектуальної власності.

Водночас вважаємо неприпустимим створення ризику використання ситуації навколо зменшення складу універсальної програмної послуги на користь великих гравців ринку платного телебачення з метою його подальшої монополізації; застосування регуляторних органів з метою обмеження, усунення конкуренції; ускладнення регуляторних механізмів всупереч стратегії держави на дерегуляцію; необґрунтованого і неправомірного втручання у господарську діяльність провайдерів програмної послуги.

Цією заявою ми попереджаємо про неприйняття нами можливого створення телевізійними медіагрупами Єдиного контент-центру, який концентруватиме ринкову владу всіх провідних мовників країни, обмежуватиме свободу договірної діяльності, нехтуючи саме ринковими стосунками, і ставитиме під сумнів існування будь-якого провайдера програмної послуги.

Особливу увагу слід приділити гнучкому пакетуванню телепрограм у межах пропозиції окремих правовласників та впровадженню фінансового (на відміну від примусового) стимулювання закупівлі прав на пакет телепрограм.

Викликає занепокоєння й пропозиція необхідності введення дублюючої з органами Державної статистики звітності стосовно кількості абонентів провайдерів програмної послуги.

Вважаємо: взаємовідносини провайдерів програмної послуги та правовласників програм мають ґрунтуватися виключно на договірних засадах і комерційних інтересах сторін, що домовляються; надмірна концентрація прав на розповсюдження програм і будь-яке втручання в цей процес ззовні є неприпустимим.

У заяві Телекомунікаційної палати України щодо співпраці з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення задекларовано наступне: «неприпустимо використання державних ресурсів або певної державної монополії для просування приватних комерційних інтересів». Ми підтримуємо таку думку колег зі сподіваннями, що її буде почуто та враховано народними депутатами України, членами Національної ради і представниками «великого» телевізійного бізнесу країни, з якими спільними зусиллями будуємо майбутнє вітчизняного телебачення й прагнемо конструктивної співпраці».

Нагадаємо, що телевізійний ринок обговорює доцільність зміну складу універсальної програмної послуги (УПП) та перехід до ринкових комерційних відносин між телеканалами і провайдерами. У 2015 року було зареєстровано законопроект № 3504 про зміну складу УПП, але після подальшої дискусії в березні 2016 року його було відкликано. Зараз триває робота над новим законопроектом про УПП, а також і над законом про аудіовізуальні послуги.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY