detector.media
31.05.2016 10:10
Застереження щодо «екстремізму» виніс кримській журналістці прокурор-зрадник України
Застереження щодо «екстремізму» виніс кримській журналістці прокурор-зрадник України
В окупованому Росією Криму застереження щодо «екстремістської діяльності» виніс кримській журналістці Лілі Буджуровій так званий «заступник прокурора Сімферополя» Олександр Шкитов, який в 2013 році підтримував державне обвинувачення в суді у справі проти екс-міністра МВС, нинішнього Генерального прокурора України Юрія Луценка.

Про це повідомляє «Центр журналистских расследований».

До окупації Криму Олександр Шкитов обіймав посаду прокурора Генеральної прокуратури України і працював у відділі підтримання державного обвинувачення в судах. Став відомий по процесу по «справі Юрія Луценка».

У червні 2013 року в судовому засіданні, яке проходило за відсутності слідчого, Юрій Луценко заявив відвід прокурору Олександру Шкитову, назвавши його «гопником в погонах»: «Тоді у мене є відвід прокурору, який вважає, що рішення суду виконувати необов'язково. З нього треба зняти погони і вигнати під зад з цього приміщення», - сказав тоді Юрій Луценко.

Як зазначає видання, Олександр Шкитов не числиться в списках Генеральної прокуратури України серед прокурорів-зрадників, яким повідомлено про підозру у державній зраді і які оголошені в розшук.

Однак профіль прокурора Шкитова є на сайті центру «Миротворец», де «заступник прокурора міста Сімферополя, помічник прокурора Республіки Крим з міжнародно-правового співробітництва» названий «зрадником Батьківщини».

Юрій Луценко на суді у червні 2013 року. Скрін відео каналу ICTV

Нагадаємо, у травні проросійська прокуратура окупованого Криму надіслала кримській журналістці, колишній співробітниці кримськотатарського каналу ATR Лілі Буджуровій застереження про можливе притягнення за відповідальності за публікації, які «можливо, мають ознаки екстремістських висловлювань».

2 листопада 2015 року в Криму відбулися обшуки ФСБ в помешканнях колишніх співробітників ATR Лілі Буджурової та Ельзари Іслямової, а також в офісі каналу в Сімферополі та в помешканнях власника ATR Ленура Іслямова й на його підприємствах.

Обшук у помешканні пані Буджурової відбувся в рамках кримінальної справи проти власника телеканалу ATR Ленура Іслямова – громадянина Росії, який живе на материковій Україні та який є одним з ініціаторів блокади Криму. Обшук тривав близько 8 годин. Наступного дня Лілія Буджурова прокоментувала обшуки й зокрема заявила:«Не лякайте мою Батьківщину і родину автоматами!».

9 грудня 2015 року в Криму представники російської окупаційної влади знову провели обшук в будинку екс-гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Ельзари Іслямової, а наступного дня – у колишнього редактора кримськотатарського телеканалу ATR Романа Спиридонова.

У січні стало відомо, що так званий «Верховний суд» окупованого Росією Криму відхилив апеляційну скаргу кримської журналістки Лілі Буджурової за позовом проти співробітників російського ФСБ, що проводили обшук в її будинку 2 листопада 2015 року.

На фото - Олександр Шкитов в ефірі телеканалу  «Первый крымский», грудень 2015 року

Фото: «Центр журналистских расследований»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY