detector.media
27.05.2016 13:24
Журналіст, громадянин Польщі вийшов на волю після п’яти років в українському СІЗО
Журналіст, громадянин Польщі вийшов на волю після п’яти років в українському СІЗО

Про це повідомляють у Facebook народний депутат України Павло Костенко та видання polukr.net.

«Ця подія не стане резонансною в Україні, але повірте, що в Польщі вона сьогодні буде топ-новиною. Цілих п'ять років польська сторона, в особі громадських об'єднань, депутатів Сейму, МЗС Польщі, адміністрації Президента Польщі, не могли добитись від України законних дій у справі Орлова. Питання стало настільки вагомим, що почало впливати на дипломатичні стосунки між країнами», - написав Павло Костенко.

Він також подякував усім, хто був причетний до вирішення цього питання.  «Ви зробили надзвичайно важливу справу для збереження довіри між нашими державами», - зазначив народний депутат.

Олександр Орлов – громадянин Польщі, член Союзу журналістів України, віце-президент благочинного правозахисного фонду «Рутенія-Мир», редактор інтернет-видання gazetanabat.narod.ru.

Громадські активісти, журналісти та правозахисники всіляко намагалися домогтися звільнення Олександра Орлова, зокрема зверталися до органів МВС та Генпрокуратури України, а також до нинішнього Президента України Петра Порошенка.

У листі до глави держави вони  зазначали, що пан Орлов «займався правозахисною діяльністю та журналістськими розслідуваннями протиправних дій української влади, зокрема писав про злочинну схему банкрутства у державній пароплавній компанії ЧМП, корумповані схеми та контрабанду нафтопродуктів та інших товарів державними особами і співробітниками різних силових структур на Південній регіональній митниці, контрабанду зброї в африканські держави та інші резонансні справи. У журналістських розслідуваннях підіймав питання корумпованих дій Генпрокуратури, МВС України, ГУ УМВС України Одеської області, СБУ та зростання силових структур з організованою злочинністю».

Видання polukr.net зазначає, Олександр Орлов допоміг десяткам громадян України в захисті їхніх прав і свобод у судах та держустановах.

2003 року було опубліковане його резонансне журналістське розслідування про зв’язки Віктора Януковича з криміналітетом «Парни из донецкой группировки». Після цього його почали переслідувати з боку силових державних установ.

Петру Порошенку нагадали, що пан Орлов 11 років перебував на «підписці про невиїзд» через підкинутий йому грам героїну. Було кілька вердиктів суду: виправдувальний, скасування, рік обмеження свободи, закриття кримінального переслідування через терміни давності.

У 2005 році він звернувся до Європейського суду з прав людини. У 2011 році Колегія суддів ЄСПЛ постановила вердикт в справі «Орлов проти України», визнала порушення ст. 6 п. 1 Конвенції прав людини та що кримінальна справа була сфальшована.

Після журналістського розслідування Олександра Орлова про факти корупційної діяльності співробітників силових структур, зокрема співробітників УБОЗу ГУ УМВС Одеської області у контрабанді авто з Європи 8 вересня 2011 року його викликали на допит в УБОЗ ГУ УМВС України в Одеській області та незаконно заарештували, звинувативши у замовленні вбивства. Відтоді громадянин Польщі перебував у слідчому ізоляторі Одеси. Навіть за нової української влади Польща два роки не могла домогтися звільнення журналіста.

На фото – Олександр Орлов

Фото: Facebook Павла Костенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY