detector.media
26.05.2016 13:34
Заступниця Стеця повідомляє, хто мав доступ до інформації про акредитацію журналістів в зоні АТО
Заступниця  Стеця повідомляє, хто мав доступ до інформації про акредитацію журналістів в зоні АТО
Заступниця міністра інформаційної політики (МІП) Тетяна Попова звернулася до Служби безпеки України з неофіційним поки проханням з’ясувати обставини, за яких сепаратистський сайт міг отримати доступ до бази українських та іноземних журналістів акредитованих у зоні АТО.

Про це вона повідомила у Facebook.

Тетяна Попова зазначає, що доступ  до списків акредитованих в зоні АТО журналістів станом на жовтень 2014 року мали співробітники СБУ і прес-центру АТО.

«Так, попросила поки неофіційно СБУ розібратися. Основні питання, які мене турбують: Хто міг злити цю базу? Її на жовтень 2014 не мав МІП, бо міністерства тоді не існувало. Доступ до цієї бази мали або співробітники СБУ (вони також мають доступ і до бази 2016 року, але її не було злито), або прес-центр АТО. Хто тоді працював в прес-центрі АТО? Які ще структури могли мати в АТО доступ до бази? Хто мав доступ до баз в 2014 році, але не мав вже в 2015 чи 2016? Думаю, коли ми знайдемо відповіді на ці питання, ми зрозуміємо хто злив базу і навіщо. І найголовніше чи працюють ці люди на інтереси України?», - написала заступниця міністра.

Водночас Тетяна Попова стверджує, що журналісти і журналістські організації поки ще не зверталися з цього приводу. «Можливо тому, що в повідомленні при публікації цієї бази не було дезинформаціі: ніхто не називав журналістів "сотрудничающими с террористами" або "антиукраїнськими". Але все одно вважаю це неприйнятним», - написала вона.

Нагадаємо, сайт сепаратистів «ЛНР» «Оккупация.net» опублікував в рубриці «Журналісти Хунти» складені станом на 10.10.2014 року списки журналістів українських та іноземних ЗМІ, які висвітлювали події на Донбасі і в зоні АТО. У переліку – прізвища журналістів каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Громадського ТБ», «Еспресо», 5-го каналу, каналу 24, каналу «Україна» та ніших. Серед іноземних медійників у списку – журналісти телеканалу «Аль-Джазіра», агентства «Франс-Прес», каналу VІCE News, корпорації ВВС, американського каналу FoxNews та багатьох інших. Разом із прізвищем вказаний номер контактного телефону.

У зв’язку з публікацією сайтом «Оккупация.net» списку українських журналістів, акредитованих українськими органами влади для роботи в зоні проведення АТО, редакція ТСН висловлює глибоку стурбованість як самим фактом публікації, так і обставинами витоку такої інформації з баз даних українських силових відомств та звертається до Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства оборони та Служби безпеки України з вимогою про надання пояснень щодо вказаної ситуації.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов вважає обурливим той факт, що списки українських та іноземних журналістів, акредитованих СБУ для роботи в зоні АТО, опинилися в руках представників самопроголошених республік і були викладені для широкого доступу. Він заявив, що необхідно провести службове розслідування і не тільки виявити і покарати винних, але і вжити заходів для того, щоб така інформація не могла вийти за стіни СБУ і Міністерства оборони, які володіли цієї інформацією. За його словами, ці  списки підвищують ризики для кожного акредитованого журналіста бути викраденим, або й чогось гіршого.

Анонімний співрозмовник «Української правди» в СБУ повідомив, що Служба безпеки проводить розслідування, яким чином інформація про акредитацію у зоні АТО українських та іноземних журналістів могла потрапити в руки бойовиків сепаратистських угруповань на Донбасі.

Фото: МІП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY