detector.media
16.05.2016 12:21
У Криму ФСБ затримала і допитала журналіста «РБК-Україна» за підозрою в екстремізмі
У Криму ФСБ затримала і допитала журналіста «РБК-Україна» за підозрою в екстремізмі
11 травня журналіста видання «РБК-Україна» Ігоря Бурдигу затримали в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ і допитували сім годин за підозрою в екстремізмі і участі у «Правому секторі».

Про це журналіст повідомив у статті «Як я був шпіоном», опублікованій «РБК-Україна».

Вранці 11 травня Ігор Бурдига в'їхав на окуповану територію Автономної Республіки Крим, де, зокрема за завданням «РБК-Україна», збирався висвітлювати підготовку до річниці депортації кримських татар і їх арешти та затримання, які почастішали в зв'язку з цим.

«Публікація горезвісного списку ("Миротворця".  – Ред.) і наступний скандал остаточно відбили у мене охоту отримувати акредитацію російських властей, необхідну для роботи на півострові. Втім, справа це і без того досить клопітка, а я поспішав. В Криму я збирався по можливості дотримуватися low profile і не ідентифікувати себе як журналіста. Не вийшло», - написав журналіст.

На виході з будівлі так званого Верховного суду республіки, охоронцям якого Ігор Бурдига пред'явив український паспорт, до нього підійшли двоє поліцейських в штатському.

«Перевіривши документи, вони заявили, що розшукують чоловіка, зовні схожого на мене, пограбував близько години тому якийсь магазин і запропонували пройти в сусідню будівлю Залізничного райвідділу поліції, щоб разом подивитися записи з камер відеоспостереження. Не бажаючи вступати у конфлікт, я погодився», - повідомив журналіст.

В райвідділі поліції журналіст намагався переконати, що є звичайним туристом. «Потім мене відвели в кабінет на третьому поверсі, де знаходився ще один чоловік одразу представився співробітником Федеральної служби безпеки. Карти розкрилися: мені повідомили, що спецслужби прекрасно знають, що я український журналіст, який працює в Криму без акредитації, і що тепер у мене починаються проблеми», - написав Ігор Бурдига.

Оперативник заявив, що у ФСБ і управління поліції по боротьбі з екстремізмом є всі підстави затримати журналіста за підозрою у членстві в забороненому в РФ  «Правому секторі» на підставі мого репортажу про діяльність цієї організації на київському Евромайдані в лютому 2014 року, опублікованого в журналі «Вести.Репортер». Робота без акредитації в такому випадку буде розцінена ФСБ як збір інформації для можливих терактів або провокацій.

«Так, ми чудово розуміємо, що ви журналіст і, ймовірно, перебували в лавах правосеков, тільки для того, щоб зібрати матеріал для статті. Але, на те, щоб з'ясувати це піде кілька днів, які ви проведете в СІЗО», - цитує журналіст співробітників ФСБ.

Журналіст погодився на допит.

«В СІЗО не хотілося. Особисто для мене арешти поліцією, спецслужбами або бойовиками ніколи не були приводами для професійної гордості. До того ж я серйозно переживав за долю своїх контактів в Криму - адвокатів, правозахисників, активістів, так і просто непричетних до політики людей, які допомагали мені з житлом і пересуванням. Я вибрав другу запропоновану опцію - добровільну бесіду з силовиками. Бесіда затяглася на сім довгих годин», - розказав Ігор Бурдига.

Під час «бесіди» його розпитували про останні поїздки і репортажі: про події 2 травня в Одесі, Нагірному Карабасі, про цілі візиту до Туреччини, США, Китаю, Німеччини. Журналіста допитали щодо контактів з кримським активістами, у тому числі - з незаконно засудженими Олександром Кольченком, Олегом Сенцовим, лівим активістом Максимом Осадчуком, журналістами, які залишили Крим після окупації.

«Само собою я не збирався зізнаватися в тому, що планував зустрічатися в Криму з членами опального Меджлісу та іншими  кримсько-татарським  активістами, озвучивши лише свої плани щодо висвітлення процесу “чорних ріелторів”. Але силовиків зацікавив мій репортаж про цивільну блокаду півострова, опублікований в березні виданням Страна.uа. У зв'язку з ним мені запропонували дати офіційні свідчення у справі щодо листопадового підриву опор ліній електропередач. У відповідь на мої спроби відмовитися, мені знову нагадали про “Правий сектор”», - повідомляє журналіст.

Ігор Бурдига зазначив, що давав свідчення в будівлі ФСБ старшому слідчому Михайлу Голишеву, екс-співробітнику СБУ, який перейшов на роботу до російських силовиків. Попередньо в поліції, нібито з передбаченою процедурою, у журналіста взяли відбитки пальців, підошов взуття і  зразок слини.

Михайла Голишева змінив ще один слідчий, четвертий за рахунком, який розпитував журналіста про контакти в спецслужбах України, Німеччини, Туреччини, Вірменії, а також самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

«Безглузда розмова, в ході якої я щиро намагався переконати слідчого, що подібних контактів не маю, зайняла ще близько години», - написав журналіст.

«Мене відпустили близько 20.00, сказавши, що ФСБ в принципі не заперечує проти мого перебування на півострові до 19 травня, дати зазначеної в моїй міграційній карті. Але, знаючи, що мій телефон тепер прослуховуються, а переміщення відстежуються, я розумів, що всі мої контакти тепер ймовірно потраплять у поле зору ФСБ. Підставляти людей і без того, що живуть в страху перед окупаційним режимом мені не хотілося, і я спішно покинув Крим з допомогою знайомих і не дуже людей, за що їм дуже вдячний», - повідомив журналіст.

Ігор Бурдига виїхав з окупованого Криму близько опівночі того ж дня.

Нагадаємо, редактор видання «Крим.Реалії» Олена Юрченко заявила, що  нерідко представники підконтрольних російській владі кримських ЗМІ доносять на незалежних журналістів російським спецслужбам. «За незалежними журналістами у Криму встановлено стеження. Російські спецслужби фізично блокують незалежним журналістам можливість фото- й відеозйомки на публічних заходах. У Криму поширена практика доносів на незалежних журналістів, у тому числі й із боку журналістів провладних видань», – заявила Олена Юрченко.

Фото: detector.media

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY