detector.media
12.05.2016 16:32
Апарат Верховної Ради пропонує створити громадську раду парламентських кореспондентів
Апарат Верховної Ради пропонує створити громадську раду парламентських кореспондентів
Представники апарату Верховної Ради запропонували створити громадську раду парламентських кореспондентів, яка б врегульовувала питання етичної поведінки журналістів та порушення положення про акредитацію.

На засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації 11 травня було розглянуто пропозицію щодо створення громадської ради парламентських кореспондентів. Про необхідність такої ради вже неодноразово зазначали в прес-службі апарату парламенту, до якої надходять скарги на поведінку представників ЗМІ.

За словами керівника прес-служби апарату парламенту Ірини Кармелюк, прес-служба практично нікому не може відмовити в акредитації, і наразі до Верховної Ради акредитовано понад 3 700 журналістів, це при тому, що ложа преси може вмістити 70.

«Не всі акредитовані пишуть про діяльність парламенту чи про законопроектну роботу. А на деяких надходять скарги, що вони неетично поводяться, і просять, щоб ми позбавили їх акредитації. Ми б хотіли розділити цю відповідальність», – сказала Ірина Кармелюк.

На засіданні було також розглянуто проект положення про громадську раду парламентських кореспондентів при прес-службі апарату Верховної Ради України. Відповідно до проекту, громадська рада є постійно діючим консультативно-дорадчим, колегіальним, експертним та моніторинговим органом, створеним на громадських засадах при прес-службі апарату Верховної Ради України.

Громадська рада має здійснювати координацію у сфері співпраці представників засобів масової інформації разом з апаратом Верховної Ради, проводити експертно-консультативну роботу, надавати висновки та рекомендації за результатами розгляду спірних питань та ситуацій, які виникають у інформаційному просторі і журналістському середовищі.

До ради пропонується обрати 11 найдосвідченіших парламентських кореспондентів, які багато років висвітлювали діяльність Верховної Ради, представники телеканалів, радіо, друкованих ЗМІ, інформаційних агенцій та інтернет-видань. Члени Комітету свободи слова висловили побажання, щоб до процесу створення ради парламентських кореспондентів долучилася також і громадська рада при їх Комітеті.

Нагадаємо, на засіданні 20 квітня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звернення керівника прес-служби Апарату парламенту Ірини Кармелюк про позбавлення акредитації журналіста «РІА Новини Україна», громадянина України Андрія Аношина.

Раніше прес-служба парламенту закликала медіаспільноту розробити жорсткіші правила акредитації журналістів в Верховній Раді.

На фото - Ірина Кармелюк

Фото: Максим Поліщук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY