detector.media
30.04.2016 22:01
Журналісту з Німеччини заборонили в’їзд в Україну
Журналісту з Німеччини заборонили в’їзд в Україну
Після вчорашньої заборони в’їзду на територію України польському журналісту сьогодні, 30 квітня, Україна не дозволили перетнути кордон німецькому журналісту Сааді Ісакову.

Про це повідомляє видання ТАСС з посиланням на заяву адвоката у справі «2 травня» Кирила Шевчука.

«Сааді Ісакову при проходженні паспортного контролю заборонили перетинати кордон України без пояснення причин», - цитує видання адвоката.

Ісакову надали документ, в якому в якості пояснення заборони було названо рішення уповноваженого органу, зокрема служби безпеки України (СБУ). При цьому, повідомляється, СБУ не назвали причини відмови.

Як пояснив адвокат Шевчук, Ісаков звернувся до нього за допомогою, оскільки приїхав в Одесу з метою висвітлити події 2 травня в Одесі, а також прояснити ситуацію в суді у справі 2 травня проти активістів «антимайдану».

Також Кирило Шевчук висловив припущення, що дії СБУ були реакцією, зокрема, на публікацію статті журналіста «Випалена совість», у якій йдеться про відповідальність української влади за організацію зіткнень 2 травня в Одесі, розгін наметового містечка на Куликовому полі, масові вбивства і підпал Будинку профспілок.

Водночас напередодні, 29 квітня 2016 року, Україна заборонила в’їзд ще одному іноземному журналісту – громадянину Польщі Томашу Мацейчуку. Про це журналіст повідомив на сторінці у соцмережі Facebook.

«СБУ заборонила мені в'їзд в Україну», – заявив він.

За його словами, заборона триватиме п’ять років.

«Сьогодні вранці приїхав на польсько-український кордон в Дорохуську. Прикордонник взяв мій паспорт, перевірив в комп'ютері і запитав українською - пан Мацейчук, коли ви були останній раз в Україні? Відповів що в кінці січня або на початку лютого, вся інформація в паспорті. Ще одне питання. А що ви такого зробили? Які закони порушили? Ось і тут відразу відповів - ніякі, але якщо я щось порушив, тоді скажіть будь ласка що. Відповіді не було. Мене запросили в офіс і сказали що отримую заборону на в'їзд в Україну на 5 років. Заборона від СБУ. Значить є загрозою для безпеки України. У мене тільки одна зброя - камера. Цією камерою показую правду, яка напевно не подобається української влади. До речі, на початку квітня в Амстердамі запитав Клімкіна - що Україна збирається робити з Misanthropic Division? Мене відразу звинуватили в роспропаганді, а потім один з членів української делегації сказав що в Україну вже не приїду. Ось така вона, нова, європейська Україна ... свобода слова, вільні ЗМІ, вільне суспільство - цього у вас, дорогий Порошенко немає і не буде. Духа немає у вас бути вільними ...», – зазначив на своїй сторінці пан Мацейчук.

Разом з тим 30 квітня в інтерв’ю виданню sharij.net Томаш Мацейчук висловив впевненість, що заборона на в’їзд в Україну була, зокрема, пов’язана з його співпрацею з Анатолієм Шарієм.

«З чим пов'язаний цей заборона? По-перше, з тим що я працюю з блогером Анатолієм Шаріем, який викриває брехню українських ЗМІ і українських політиків, що, звичайно, дуже не подобається Києву», - сказав журналіст.

Водночас, як повідомив Томаш Мацейчук агенствуТАСС, в Україну він їхав, щоб зняти репортаж в Одесі про події 2 травня.

«Я хотів показати, що там відбувається, продемонструвати всі сторони конфлікту, зробити об'єктивний матеріал. Українська влада, мабуть, не хотіли, щоб я там був», -цитує журналіста видання.

Фото - Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY