detector.media
27.04.2016 11:04
Європейська федерація журналістів заявила, що репресії проти журналістів у Криму вийшли на новий рівень
Європейська федерація журналістів заявила, що репресії проти журналістів у Криму вийшли на новий рівень
Звітно-виборча конференція Європейської федерації журналістів, яка проходила в Сараєво 25-26 квітня 2016 року, ухвалила заяву «Репресії проти журналістів у Криму вийшли на новий рівень».

Заяву ініціювали Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ), повідомляє прес-служба НМПУ.

«Раніше репресивні дії у Криму були спрямовані проти одного-двох журналістів. Тепер російська влада обшукала сімох представників журналістської професії. Одному з них, колишньому кореспондентові української газети “День пенсіонеру Миколі Семені висунули звинувачення у закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Йому загрожує п’ять років ув’язнення», – йдеться в заяві.

У заяві згадано, що за два роки російської анексії Криму там порушено вже третю кримінальну справу за ст. 280.1 Кримінального Кодексу РФ (заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації) стосовно журналістів за їхню професійну діяльність. Санкції по цій статті передбачають п’ять років ув’язнення.

Зокрема, у березні 2015 року ФСБ порушила кримінальну справу за фактом публікації кримської журналістки Анни Андрієвської у «Центрі журналістських розслідувань». На той час журналістка вже виїхала на материкову частину України. Тоді в квартирі її батьків у Криму було проведено обшук, а батька журналістки двічі викликали на допити.

Також окупаційна влада виявила ознаки сепаратизму у матеріалах кримського сайту BlackSeaNews. Стосовно його головного редактора Андрія Крименка влітку 2015 року так само було порушено кримінальне провадження за ст. 280.1 КК РФ. А обшуки також були проведені у колишніх співробітників видання, які мешкають в Криму.

НМПУ та НСЖУ вважають, що відкриття кримінальних проваджень є суто політичними діями, які мають на меті залякати незалежних кримських журналістів.

За даними кримських правозахисників, за два роки російської окупації Криму на півострові зафіксовано кілька десятків фактів порушень прав журналістів: від заборони висвітлювати ті чи інші події до кримінального переслідування та фізичного насильства. А через тиск і погрози збоку окупаційної влади, так званої кримської самооборони та російських спецслужб, півострів вимушені були покинути близько десятка редакцій кримських ЗМІ, які не погодилися бути пропагандистами.

Представляючи заяву учасникам конференції ЄФЖ, голова НМПУ Юрій Луканов (на фото) нагадав, що українського режисера Олега Сенцова відправили до в’язниці на двадцять років за нібито тероризм. Він підкреслив, що жодна країна у світі не визнала Крим російською територією, тому дії ФСБ на півострові є незаконними.

Юрій Луканов наголосив: якби заява не була підтримана, то члени комітету НМПУ – кримчанка Анна Андрієвська і кримська татарка Еміне Зіятдінова, які втратили батьківщину через російську окупацію – були б дуже розчаровані без підтримки європейських колег.

Прес-служба НМПУ інформує, що голові профспілки довелося спростовувати інформацію від французького журналіста про те, що в Україні заарештовано журналістку Олену Гліщинську. Українська делегація наголосила, що Гліщинська звинувачується в спробах організації так званої Бесарабської народної республіки, аналогу так званих ДНР і ЛНР.

«Ситуація була непроста, бо багато хто мав сумніви у правдивості, – розповів про обставини ухвалення заяви перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко. – Але нам вдалося переконати аудиторію. Переважною більшістю голосів європейські колеги підтримали нас».

Напередодні українська делегація закликала представницю ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуню Міятович ініціювати моніторингову місію до Криму. Пані Міятович заявила, що вже працює над цим питанням і підкреслила, що буде його піднімати перед урядами України і Росії.

25 квітня стало відомо, що Комітет Ради Європи із захисту журналістів оголосив нове попередження максимального рівня про небезпеку для журналістів в окупованому Росією Криму через відкриття кримінальної справи проти кримського журналіста Миколи Семени.

Раніше Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради звернувся до представниці ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович у зв’язку з порушенням прав журналістів, які відбулися на тимчасово окупованій території України – у Криму.

Нагадаємо, 19 квітня в окупованому Криму пройшли обшуки у чотирьох кримських журналістів: Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої, Руслани Люманової та Заїра Акадирова. Російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

За словами Миколи Семени, йому оголосили підозру через те, що він нібито написав статтю «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Стаття була розміщена на сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода». Автор матеріалу в рубриці «Думка» – кримський політолог Валентин Гончар.

Двох інших кримських журналістів залучили до справи як свідків, однак вони, пославшись на 51 статтю Конституції Російської Федерації, відмовились від свідчень. Журналіста Заїра Акадирова, який перебував на той момент за межами Криму, ФСБ викликала на допит.

Так звана «прокурор» окупованого півострова Наталія Поклонська заявила 19 квітня про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ ДуняМіятович заявила, що занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Водночас корпорація «Радіо Вільна Європа» – «Радіо Свобода» заявила, що у зв’язку з новими діями фактичної російської влади в окупованому Криму проти журналістів, серед яких є кореспонденти «Радіо Свобода», не припинить професійно висвітлювати події для людей, які цього потребують, і не припинить захищати своїх колег.

Міністерство інформаційної політики України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до представниці ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку обшуками у кримських журналістів, які були проведені російськими силовиками в окупованому Криму 18-19 квітня, а також у зв'язку з обшуками та арештами кримських татар на півострові у справі «Хізб ут-Тахрір».

На фото - Юрій Луканов, фото із сайту НМПУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY