detector.media
26.04.2016 16:20
НСКУ не згодна з рішенням голови Держкіно Пилипа Іллєнка розпустити прокатну комісію
НСКУ не згодна з рішенням голови Держкіно Пилипа Іллєнка розпустити прокатну комісію
25 квітня відбулося засідання Секретаріату Національної спілки кінематографістів України, до порядку денного якого ввійшло питання переформатування Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно України (прокатної комісії)

Секретаріат НСКУ не погодився з рішенням голови Державної агенції з питань кіно Пилипа Іллєнка про припинення повноважень нинішнього складу прокатної комісії, прийнятого ним після того, як 18 квітня експерти більшістю голосів проголосували проти відкликання прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся» телеканалу «Україна», 66-та серія якого викликала обурення частини суспільства. Зокрема, українські медіаексперти назвали рішення голови Держкіно змінити склад Експертної комісії антидемократичним.

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач у коментері «Детектору медіа» повідомив, що спілка повністю підтримує членів Експертної комісії, які є й членами НСКУ, і рекомендує їх до складу знову, оскільки вони не порушили жодних етичних або юридичних норм.

Пан Тримбач також зазначив, що в голови Держкіно не було причин розпускати прокатну комісію, бо він мав юридичне право сам прийняти рішення щодо відкликання ліцензії серіалу «Не зарікайся», якщо його не влаштувала думка експертів, і тим самим не перекладати відповідальність на них і не розпускати комісію, завдаючи репутаційної шкоди її членам.

Крім того, нарікань на роботу Експертної комісії раніше не було, тож не можна переформовувати її за результатами єдиного випадку, вважає Секретаріат НСКУ.

«Членів прокатної комісії було дискредитовано як професіоналів, громадян, патріотів, і тепер вони змушені вислуховувати образи на свою адресу, хоча зовсім не заслуговують на таке ставлення.

У статуті Спілки кінематографістів написано, що ми повинні захищати честь і гідність наших членів, тому ми заявляємо про свою підтримку - ми зробимо все, аби не дозволити ображати наших людей фактично без причини.

У країні інформаційна безпека постійно перебуває під загрозою, але Міністерство інформаційної політики нічого не робить, і виявляється, що винна в усьому Експертна комісія. Якби були зафіксовані системні порушення, якби були підстави вважати, що експерти послідовно дозволяють фільми пропагандистського штибу, я би зрозумів. Ні в кого немає однозначної думки щодо цього серіалу, але зробили крайніми членів прокатної комісії», – зазначив Сергій Тримбач.  

Офіційну заяву Національної спілки кінематографістів України про підтримку членів Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно України буде опубліковано до кінця тижня.

Нагадаємо, що повноваження попереднього складу прокатної комісії було припинено 21 квітня наказом Держкіно № 71. До 29 квітня Держкіно приймає пропозиції щодо кандидатур членів оновленої прокатної комісії.

Відповідно до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, до складу Експертної комісії входять незалежні експерти - кінознавці, кінокритики, мистецтвознавці, психологи, а також представники зацікавлених громадських об'єднань у сфері телебачення та кінематографії, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади (за згодою). Експертна комісія має право встановлювати індекс фільму, який визначає глядацьку аудиторію, надавати висновки, а у разі потреби - акти мистецтвознавчої експертизи.

Члени Експертної комісії Оксана Волошенюк і Георгій Черков у своїх колонках для «Детектора медіа» детально пояснили, чому вони голосувала проти заборони серіалу «Не зарікайся». «Детектор медіа» також опублікував дві різні точки зору на скандальний серіал – Юрія Луканова та Ольги Лень.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY