detector.media
21.04.2016 12:16
Нацрада призначила позапланову перевірку «України» щодо серіалу «Не зарікайся»
Нацрада призначила позапланову перевірку «України» щодо серіалу «Не зарікайся»
21 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Україна».

Приводом до перевірки стали численні звернення громадян щодо трансляції серіалу «Не зарікайся», у тому числі – звернення ПрАТ «Картель» (видавничий дім «Картель», пов’язаний з народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Вадимом Денисенком). Моніторинг Нацради зафіксував трансляцію 66-ї серії серіалу «Не зарікайся», щодо якої надійшли скарги.

«Ми маємо провести перевірку і висловити свою позицію з точки зору закону Про телебачення і радіомовлення” та інших законів, нагляд за якими ми здійснюємо», - сказав голова Нацради Юрій Артеменко.

Нацрада також звернулася по експертну думку до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді.

Результати позапланової перевірки Нацрада має наміри розглянути через тиждень, 28 квітня.

Нагадаємо, що минулого тижня в соцмережах вибухнув скандал через показ на каналі «Україна» серії № 66 серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна». На думку деяких глядачів, в одній із серій нібито позитивно зображують терористів і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в одній із серій називають «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за нього повернути їй сина.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення запланувала призначити позапланову перевірку каналу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся».

Тим часом Держкіно зібрало засідання Експертної комісії з метою переглянути прокатне посвідчення, видане каналу «Україна» на серіал «Не зарікайся».

18 квітня Експертна комісія Держкіно з питань розповсюдження і демонстрування фільмів більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся». На думку більшості членів Експертної комісії, в серіалі відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти. Відеорепортаж із засідання Експертної комісії дивіться на «Відеотеці».

Не згодний з таким рішенням Експертної комісії голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що вирішив припинити повноваження нинішнього складу Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів та сформувати новий її склад. Медійні експерти назвали це рішення антидемократичним.

Члени Експертної комісії Оксана Волошенюк і Георгій Черков у своїх колонках для «Детектора медіа» детально пояснили, чому вони голосувала проти заборони цього серіалу.

«Детектор медіа» також опублікував дві різні точки зору на скандальний серіал – Юрія Луканова та Ольги Лень.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY