detector.media
19.04.2016 19:02
«Радіо Свобода» заявляє, що захищатиме своїх журналістів в окупованому Криму
«Радіо Свобода» заявляє, що захищатиме своїх журналістів в окупованому Криму
У зв’язку з новими діями фактичної російської влади в окупованому Криму проти журналістів, серед яких є кореспонденти «Радіо Свобода», корпорація заявляє, що не припинить професійно висвітлювати події для людей, які цього потребують, і не припинить захищати своїх колег.

Про це повідомляє сайт «Радіо Свобода».

Коментуючи заклики до блокування сайту «Крим.Реалії» проекту «Радіо Свобода», віце-президент «Радіо Вільна Європа» – «Радіо Свобода» Ненад Пеїч заявив: «Кримський сайт "Радіо Вільна Європа" – "Радіо Свобода" є одним із останніх джерел незалежних новин, які ще лишаються в окупованому Росією Криму».

Ненад Пеїч повідомив, що російська поліція здійснила обшуки в будинках семи людей у Криму, серед того - й кореспондентів «Радіо Свобода». «Одному з цих журналістів нині загрожує п’ятирічне ув’язнення за кримінальними звинуваченнями, що пов’язані з його роботою», – мовиться в заяві корпорації.

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Пізніше стало відомо, що затриманого Миколу Семену відпустили після допиту в ФСБ під підписку про невиїзд. У підконтрольній Росії прокуратурі окупованого півострова повідомили, що журналістові заборонено виїжджати з Криму на час розслідування проти нього за звинуваченнями в «закликах до підриву територіальної цілісності Росії в засобах інформації».

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм». Він назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович прокоментувала затримання російськими силовиками журналістів у Криму. «Дуже занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму, буду далі стежити», - написала  Дуня Міятович у своєму Twitter.

Міністерство інформаційної політики (МІП) України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY