detector.media
19.04.2016 16:32
Наглядова рада конкурсу «Честь професії» не підтримала виключення Романа Скрипіна з журі
Наглядова рада конкурсу «Честь професії» не підтримала виключення Романа Скрипіна з журі
Після такого голосування Наталя Гуменюк заявила про вихід з наглядової ради конкурсу

Наглядова рада конкурсу професійної журналістики «Честь професії» більшістю голосів проголосувала за збереження за Романом Скрипіним статусу члена журі конкурсу 2016 року. Не погоджуючись із таким рішенням, про свій вихід з наглядової ради заявила голова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк. Про це йдеться в повідомленні прес-служби конкурсу «Честь професії».

Саме Наталя Гуменюк у минулий четвер, 14 квітня, звернулася до наглядової ради із запитом, у якому просила переглянути участь у журі конкурсу журналіста Романа Скрипіна. У своєму запиті вона, зокрема, зазначила: «Звертаю вашу увагу, що Романа Скрипіна було більшістю голосів загальних зборів ГО "Громадське телебачення" виключено з організації за завдання шкоди організації та привласнення понад 250 000 євро внесків громадськості, а також використання службового положення для таємного переведення на власний рахунок 38 000 доларів, яке Громадське отримало як роялті на каналі Громадського YouTube. Саме тому, навіть маючи конфлікт інтересів, будучи головою ГО "Громадське телебачення", вважаю неприпустимою участь людини в журі конкурсу, який називається "Честь професії", адже це справді нівелює честь нашої професії».

Згідно з положенням конкурсу, журі конкурсу шляхом рейтингового голосування з-поміж себе обирає Рада експертів, до якої входять близько 100 журналістів. Рада експертів конкурсу формувалася у 2010 році за принципом «сніжного кому» та постійно переглядається наглядовою радою конкурсу. Організатори конкурсу – Незалежна асоціація телерадіомовників та Українська асоціація видавців періодичної преси – з метою уникнення конфлікту інтересів не мають впливу на склад Ради експертів та журі.

До наглядової ради конкурсу «Честь професії» входять: шеф-редактор газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий; ведучий програми «Свобода слова» на ICTV та голова правління ГО «Громадське радіо» Андрій Куликов; голова правління ГО «Детектор медіа» і шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова; генеральний директор телеканалу «Мега» Олексій Мустафін; президент «Академії української преси», професор Валерій Іванов; виконавчий директор ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик; радник з питань ЗМІ проекту «У-медіа» Олег Хоменок; генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія; голова ГО «Громадське телебачення» Наталія Гуменюк.

Як роз’яснюють у прес-службі конкурсу, 26 січня 2016 року наглядова рада поіменно розглянула склад Ради експертів та затвердила його в складі 91 експерта. У списку експертів залишився і Роман Скрипін, за якого під час обрання журі голоси віддала максимальна кількість експертів. На цій підставі йому було запропоновано стати членом журі конкурсу у номінації «Найкраще подання складної теми». Роман Скрипін погодився на пропозицію, і 31 березня на сайті конкурсу було розміщено офіційну заяву про затверджений склад журі у всіх номінаціях.

«Ані під час перегляду складу Ради експертів, ані після оголошення складу журі ніяких застережень щодо персонального складу, ані від членів Наглядової ради, ані від учасників конкурсу до організаційного комітету не надходило», - йдеться в повідомленні.

«Наглядова рада конкурсу є контрольно-ревізійним органом, який розглядає скарги, що стосуються діяльності конкурсу. Відповідно до Положення конкурсу, члени Наглядової ради відреагували на запит Наталки Гуменюк та провели голосування щодо участі Романа Скрипіна у Раді експертів конкурсу та відповідно у журі номінації «Краще подання складної теми». Згідно з голосуванням, яке завершилося 18 квітня, більшість учасників Наглядової ради проголосували за збереження за Романом Скрипіним статусу журі конкурсу 2016 року», - повідомляє прес-служба «Честі професії».

Також у прес-службі повідомили, що, зважаючи на конфлікт між учасником наглядової ради та Романом Скрипіним, питання про вилучення останнього зі списку Ради експертів конкурсу переглядатиметься ще раз після закінчення конкурсу 2016 року.

Після підбиття підсумків голосування щодо зазначеного питання Наталя Гуменюк заявила про вихід з Наглядової ради. Прес-служба «Честі професії» подає текст її заяви повністю: «Колеги, на жаль, за браком часу я не змогла приділити достатньо часу роботі в Наглядовій Раді. Відповідно, це призвело до того, що я не змогла вчасно поінформувати членів Наглядової Ради та Ради Експертів про ризики і запобігти діям, через які до роботи в журі конкурсу "Честь професії" залучені особи, які дискредитують честь професії і саму премію. Відповідно, моя робота не була і лишається не ефективною. Зважаючи на це, інформую про свій вихід з Наглядової Ради. Також як голова "Громадського телебачення", зважаючи, на завдану шкоду організації одним із членів журі премії, та відповідно незалежній журналістиці, не можу в будь-якому вигляді залишатися причетною до цієї нагороди».

Тим часом журналіст «Громадського телебачення» та один з номінантів конкурсу «Честь професії» Богдан Кутєпов у своїй колонці на «Детекторі медіа» оголосив, що офіційно знімає свою роботу з фіналу «Честі професії» через присутність Романа Скрипіна в журі конкурсу.

Нагадаємо, що церемонія нагородження конкурсу професійної журналістики «Честі професії 2016» відбудеться цієї п'ятниці, 22 квітня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY