detector.media
19.04.2016 14:13
НМПУ вимагає негайної реакції української влади на затримання журналістів у Криму
НМПУ вимагає негайної реакції української влади на затримання журналістів у Криму
Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала і допитує у справі про начебто «сепаратизм».

Про це йдеться на сайті НМПУ.

«Від імені організації,  яка об’єднує понад тисячу журналістів,  вимагаю у державних органів вжити всіх заходів, щоб   не допустити їхнього арешту», - сказав Юрій Луканов.

Він також заявив, що звинувачення кримських журналістів Миколи Семени,  Леньяри Абібулаєвої та ще однієї громадянки Руслани Люманової у сепаратизмі, які за інформацією медіапрофспілки,  їм висувають, є абсурдними.

«Те, що їх привезли на допит у ФСБ  свідчить про те, що окупаційна влада в Криму продовжує лінію на “зачищення” півострова від залишків вільної журналістики. Вона намагається посіяти страх, щоб залякати тих, хто не боїться ще передавати правдиву інформацію з Криму», - сказав він.

На думку Юрія Луканова, відбувається  жорсткіше продовження тієї політичної лінії, яка вже здійснювалася в окупованому Росією Криму раніше. На півострові періодично відбуваються обшуки у кримських журналістів, їх затримували, допитували, а проти Анни Андрієвської порушили кримінальну справу.

Раніше Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію. «Не хочу бути поганим пророком. Але, схоже, це буде арешт, закриють людину в СІЗО. Ми попередньо попередили всі наші партнерські організації, в тому числі правозахисні, з проханням відреагувати на цю справу», – підкреслив він.

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени (проект української служби «Радіо Свобода») за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів, крім обшуку в Миколи Семени, про який стало відомо раніше. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Кримськотатарська журналістка Лілія Буджурова також підтвердила обшук у Миколи Семени. «Сьогодні провели обшуки у Миколи Семени, Леньяри Абібуллаєвої і Руслани Люманової.У Миколи вилучили техніку. На комп'ютері знайшли статті, написані для Крим.Реалії.  Обшук закінчено, наразі Семену вивозять на допит, ймовірно в ФСБ. Зв'язок телефоном з ним перервався», - написала Ліля Буджурова у Facebook.

Водночас підконтрольний російській окупаційній владі Криму сайт «Крыминформ» повідомляє про проведення обшуків російськими силовиками у кримських журналістів за сімома адресами. 

Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що наразі правозахисники намагаються зв'язатися із журналістами, які після обшуків затримані сьогодні, 19 квітня, в окупованому Росією Криму.

На фото - Юрій Луканов

Фото: bukinfo.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY