detector.media
19.04.2016 13:36
В Одесі журналістам незаконно заборонили вести зйомку засідання комісії міськради
В Одесі журналістам незаконно заборонили вести зйомку засідання комісії міськради
15 квітня в Одесі журналістам і громадським активістам заборонили відеозйомку засідання депутатської комісії з питань транспорту, що відбувалося в Одеській міській раді.

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Під час засідання головуюча Олена Фокіна винесла на голосування питання про проведення «закритого» засідання, її підтримали члени комісії. Присутні одеські журналісти Євген Коган, кореспондент ІА «Одеса-інформ» Олексій Чорний та інші, а також громадські активісти були змушені залишити приміщення.

Після наради та консультацій активісти та деякі журналісти повернулись до зали, що спровокувало «незначну дискусію» й засідання продовжились в звичному режимі з відеозйомкою.

ІМІ повідомляє, що зараз вирішується питання про судовий позов, оскільки дане рішення суперечить цілій низці Законів України та регламенту Одеської міськради, який гарантує прозорість усіх засідань депутатських комісій.

Медіаюрист ІМІ Максим Ратушний зауважив у коментарі, що журналісти та активісти можуть оскаржити рішення комісії у судовому порядку чи звернутися до поліції.

«З одного боку – конфлікт вичерпав себе, але він вичерпав себе тільки у даній ситуації і це не ставить запобіжників для подальшого забезпечення відкритості. Для активістів і журналістів є можливим оскаржити вказане  рішення комісії, а також може мати місце звернення до правоохоронних органів для належної оцінки ними вказаного факту щодо наявності чи відсутності у діях перешкоджання журналістам здійснювати свою законну професійну діяльність», - сказав він.

Нагадаємо, на Одещині Роздільнянська районна рада планує ввести акредитацію для представників засобів масової інформації, а також дозволити перевірку їх фото-, аудіо- та відеоапаратури.

Раніше юристи ІМІ у зв'язку з тим, що новосформовані міські ради по всій Україні почали масово обмежувати доступ журналістів на засідання в сесії, заявили, що органи місцевого самоврядування не мають права забороняти журналістам відвідувати засідання, а акредитація - це процедура для спрощення роботи журналістів, а не обмеження.

Відео: «Демальянс Одеса»

Фото: скрін відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY