detector.media
Мар'яна Закусило
13.04.2016 13:00
Євро-2016 на каналах Ахметова: про контент, команду та монетизацію
Євро-2016 на каналах Ахметова: про контент, команду та монетизацію
Медіахолдинг «Медіа Група Україна», який володіє ексклюзивними правами на трансляцію матчів Чемпіонату Європи з футболу 2016, презентував свої плани з висвітлення цьогорічного головного футбольного дійства

Що покажуть «Україна» і два «Футболи»?

«Медіа Група Україна» (МГУ) придбала ексклюзивні права на трансляцію матчів Євро-2016 ще у квітні 2013 року, відтак, телеканали «Україна», «Футбол 1» і «Футбол 2» стали офіційними трансляторами чемпіонату. З вересня 2014 року по листопад 2015 року мовники показували відбіркові матчі збірної України та домашні кваліфікаційні матчі збірних провідних європейських країн.

Фінальна частина Чемпіонату Європи відбудеться у Франції з 10 червня по 10 липня. Протягом цього футбольного місяця три канали МГУ покажуть усі матчі Євро-2016, яких загалом буде 51. Крім того, канали готують тематичні програми, спеціальні рубрики та футбольну аналітику.

Канал «Україна» транслюватиме вечірні матчі о 22:00. Мовник покаже всі поєдинки збірної України та ключові матчі плей-оф, розповів директор МГУ і каналу «Україна» Євген Лященко.

Спеціальне футбольне програмування «України» буде представлене новою рубрикою в програмі «Ранок з Україною». Вона матиме назву «Шлях до Євро», а вестиме її брендвойс збірної України Микола Матросов, який робитиме репортажі та включення з Франції. Футбольними рубриками будуть доповнені й випуски новин «События». А опівночі на «Україні» щодня протягом місяця Євро-2016 виходитиме футбольно-аналітичне шоу «Великий футбол».

Ефір каналів «Футбол 1» і «Футбол 2» з 10 червня по 10 липня буде присвячено виключно Євро-2016. «У нас було кілька творчих і бюджетних сценаріїв висвітлення Євро-2016, які ми розглядали залежно від того, чи кваліфікується наша збірна. На щастя, це сталося після перемоги над Словенією, і ми переглянули свій підхід до висвітлення», - розповів директор каналів Олександр Денисов.

Євген Лященко, Олександр Денисов

Євген Лященко, Олександр Денисов (фото - Віктор Перегняк / Footboom.com)

Сітка обох «Футболів» буде побудована наступним чином. Кожен день на каналах «Футбол 1»/ «Футбол 2» починатиметься о 10:10 ранковим шоу Bon Jour Euro!, яке вестимуть Алла Бублій, Костянтин Кіркарян і Микола Середич. «Завдання команди – зробити ранок не лише цікавим з точки зору матчів, які відбулися напередодні, а й дати нашим телеглядачам усе те, чим живе Франція та вся Україна перед і після матчів нашої збірної», - зауважив пан Денисов.

Удень та увечері в ефір виходитиме програма Euro Rendez-vous – своєрідний матч-центр Євро-2016. Проект вестимуть позмінно коментатори каналів Андрій Малиновський і Віталій Плецан разом з гостями-експертами. «Вони підбиватимуть певне резюме попереднього дня та розганятимуть новий ігровий день. Працюватимуть перед матчами, які починаються о 16:00, перед матчами, які починаються о 19:00, та після матчів о 19:00», - розповів пан Денисов.

Футбольний день завершуватиме опівночі програма «Великий футбол», яка також транслюватиметься на каналі «Україна». Цей студійний експертний проект зазнає змін, порівняно з минулими сезонами, присвяченими Євро-2012 та Мундіалю-2014. У прямому ефірі в студії футбольні події дня, що минув, обговорюватимуть Олександр Денисов, Віктор Вацко, Віктор Леоненко та Євген Левченко.

У «Великому футболі» буде також спеціальна рубрика, яку вестиме дівчина. Пошуки ведучої тривають до 30 квітня в інтерактивному конкурсі «Шерше ля фам». Це може бути як професійна телеведуча, так і дебютантка. Експерти «Великого футбол» визначать п’ятірку претенденток, з-поміж яких глядачі каналів «Футбол 1» і «Футбол 2» мають обрати ведучу спецрубрики. «За столом з експертами дівчина не сидітиме. У неї буде особлива місія щовечора давати дещо особливе нашим телеглядачам і телеглядачкам», - анонсував пан Денисов.

Також на час Євро-2016 футбольні канали збільшать кількість випусків інформаційної спортивної програми «Футбол News» до 12 на день.

Сітка каналів «Футбол 1»/«Футбол 2»

Сітка каналів «Футбол 1»/«Футбол 2» (інфографіка - Footballua.tv)

Кого «Медіа Група Україна» відряджає до Франції?

Медіахолдинг вирішив відрядити на місяць до Франції чотири знімальні групи та ще низку фахівців – загалом 16 осіб.

Дві знімальні групи будуть закріплені за збірною України, яка дислокуватиметься поблизу Марселя. До «ставки» нашої футбольної команди вирушать двоє журналістів, двоє операторів, режисер, звукорежисер, а також інженер і водій, які обслуговуватимуть супутникову телевізійну станцію. «Ця команда постійно житиме зі збірною та триматиме в прицілі телекамер усіх футболістів і тренерський штаб. Усе, що з ними відбуватиметься, постачатиметься в ефір каналів “Футбол 1”, “Футбол 2” та в проекти каналу “Україна”», - розповів пан Денисов.

Інші дві знімальні групи мають охопити решту міст проведення Євро-2016. Перша працюватиме на півночі Франції, друга – на півдні. Їхнє завдання – робити прямі включення та готувати ексклюзивні матеріали з чемпіонату.

Іще три фахівці МГУ вирушать до Парижа працювати в Міжнародному мовленнєвому центрі (International Broadcast Centre) УЄФА. Зі слів пана Денисова, до цього центру УЄФА постачає весь ексклюзивний контент для правовласників усіх країн (відеоматеріали, спецрепортажі), які звідти пересилаються в телецентри самих мовників. Цей контент МГУ використовуватиме в програмі «Футбол News» та інших проектах.

Що стосується коментаторів, то вони працюватимуть у студії в Києві. «Ми зійшлися на тому, що нам важливіше відправити до Франції мобільні групи», - пояснив пан Денисов. Матчі Євро-2016 коментуватимуть виключно штатні коментатори каналів «Футбол 1»/ «Футбол 2». Залучати інших фахівців, зокрема російських, канали не планують.

Топ-менеджмент і ведучі

Топ-менеджмент і ведучі каналів «Україна», «Футбол 1» і «Футбол 2» (фото - Віктор Перегняк / Footboom.com)

Плани МГУ з монетизації Євро-2016

Придбаний пакет прав на Євро-2016 дає МГУ можливість забезпечити ексклюзивним контентом власний сервіс платного інтерактивного телебачення Oll.tv. Усі матчі чемпіонату транслюватимуться на Oll.tv в HD-якості. Абоненти зможуть переглядати їх як на телевізорах, так і на комп’ютерах, планшетах і смартфонах. Матчі транслюватимуться і в мережах близько 40 партнерів Oll.tv, у тому числі «Укртелекому», Vodafone TV. МГУ наразі не розголошує кількість передплатників свого сервісу, але директор з розвитку бізнесу МГУ Олексій Куракін зауважує, що Oll.tv вже входить у трійку найбільших гравців ринку платного ТБ та є лідером у сегменті OTT та IPTV.

Крім прямих трансляцій футбольних матчів абонентам Oll.tv будуть доступні відеозаписи найкращих моментів, голів, жовтих карток тощо. Ці ж відеоматеріали будуть розміщуватися й на сайтах каналів МГУ, у групах у соцмережах та на офіційному каналі «Футбол1»/«Футбол 2» в YouTube.

На період Євро-2016 медіагрупа готує спеціальний проект із супутниковим оператором SES – пакет каналів МГУ («Україна», «Футбол 1» і «Футбол 2») в HD-якості для абонентів супутникової платформи Xtra TV, що належить МГУ. Паралельно на супутнику працюватимуть і SD-версії каналів. Чи залишаться на супутнику HD-версії по завершенні Євро-2016 – залежить від попиту на цей сервіс.

З 2016 року МГУ започаткувала окрему програму для власників барів і ресторанів «Легальний футбол – чесний партнер», яка передбачає придбання прав на публічний показ каналів «Футбол 1» і «Футбол 2». Заклади, які приєдналися до партнерського проекту, отримують від МГУ спеціальні наліпки на двері. У медіагрупі розраховують розвинути цей проект завдяки Євро-2016.

Олексій Куракін

Олексій Куракін (фото - Footballua.tv)

На додачу до цього МГУ вдалося отримати від УЄФА ще й ексклюзивне право на продаж ліцензій на організацію фан-зон для перегляду матчів Євро-2016 на великих екранах просто неба. «Сама ліцензія на показ матчів не передбачала такого права. Фактично ні в кого з європейських бродкастерів його немає. А ми провели додаткові перемовини, і нам вдалося переконати УЄФА та отримати це право», - розповів Олександр Денисов. У містах-мільйонниках такі фан-зони МГУ відкриватиме спільно з Федерацією футболу України. Охочі організувати фан-зони в інших містах мають звернутися до телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» за ліцензією.

«Детектор медіа» поцікавився в Євгена Ляшенка, чи будуть доступні відеофрагменти матчів Євро-2012 (так звані хайлайти) українським телеканалам для виготовлення новинних сюжетів з чемпіонату. «Згідно з нашим контрактом з УЄФА ми отримали права на всі види контенту і на всі види його дистрибуції. Тому ніхто, крім МГУ, не має права цей контент використовувати, у тому числі фрагменти і хайлайти. Чи збираємося ми комусь віддавати такі права? Такі запити до нас були, ми їх розглядаємо. Але на сьогодні контрактів, які надають якомусь із каналів, що не входить до МГУ, такі права, не було підписано», - відповів пан Лященко.

До речі, в драфті законопроекту про аудіовізуальні послуги, робота над яким наразі триває в профільному парламентському комітеті, передбачено обов’язок правовласників надавати всі охочим мовникам короткі (тривалістю одна-півтори хвилини) фрагменти трансляцій подій значного суспільного інтересу для підготовки новин. При цьому оплачуватися мають лише фактичні витрати з надання доступу до цих фрагментів. Євген Лященко не підтримує такої ініціативи: «Авторське право не може передаватися в чуже користування без дозволу автора. Ми є власником майнових авторських прав, які ми отримали від автора (УЄФА), і ми за це заплатили великі гроші. Тому якщо хтось мене зобов’яже безкоштовно віддавати це в загальний доступ, це викличе в мене щонайменше здивування та запитання до держави: а як тоді бізнес робити в цій країні?».

Втім, легальні хайлайти будуть доступні для інтернет-майданчиків – партнерів МГУ, розповів «Детектору медіа» Олексій Куракін. Така програма співпраці з футбольними інтернет-виданнями діє в МГУ із середини 2015 року. Майданчики мають змогу безкоштовно вбудовувати відеоплеєр МГУ на свій сайт, при цьому МГУ монетизує те, що відображається всередині медіаплеєра, а майданчик – сторінку, на якій розташовується плеєр.

МГУ очікує на зростання доходів від реклами на час Євро-2016. Зі слів пана Ляшенка, перемовини ведуться і щодо спонсорства, і щодо реклами. При цьому спонсорські прояви вже майже всі продано.

Євген Ляшенко не розголошує вартість пакету прав на Євро-2016, який придбала МГУ. Але вважає, що для УЄФА не гроші були вирішальним фактором при виборі партнера. На його думку, має місце комплексна оцінка керівництвом УЄФА вкладу Ріната Ахметова в організацію Євро-2012.

Нагадаємо, що у 2013 році наші джерела оцінювали суму угоди щодо Євро-2016 між УЄФА та МГУ в $ 5-6 млн. Тоді як права на трансляцію Євро-2012 коштували удвічі дорожче: Національна телекомпанія України купила ліцензію в УЄФА за $ 12 млн і продала МГУ субліцензію за $ 10,25 млн.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY