detector.media
08.04.2016 10:38
На місці вбивства бізнесмена у Києві стався напад на журналіста НТН – відкрито провадження
На місці вбивства бізнесмена у Києві стався напад на журналіста НТН – відкрито провадження
6 квітня в Києві на бульварі Дружби Народів біля спортклубу, де сталося вбивство бізнесмена, невідомі напали на оператора телеканалу НТН Віталія Франзюка і пошкодили йому відеокамеру. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом інциденту.

Про напад на журналіста повідомляють видання LB.ua і сайт каналу НТН.

Як видно на відео каналу НТН, до відеооператора, який знімав роботу правоохоронців на місці злочину, підійшли невідомі і, закривши камеру руками, почали просити, а потім і вимагати припинити зйомку. Вони також заявили, що оператор повинен представитися їм і показати свідоцтво.

Оператор відповів, що він виконує свої професійні обов'язки, а свідоцтво має пред’являти тільки на вимогу поліції. Після цього невідомі спробували вирвати камеру з рук оператора.

«Людина абсолютно неадекватно починає ламати камеру, хапає мене за руки, виламуючи камеру з рук, починають мене тягнути сюди», - розповів Віталій Франзюк у сюжеті НТН.

Після того, як підійшли співробітники патрульної поліції, нападники пішли з місця події.

Як стверджує журналіст, інцидент відбувався на очах майора поліції Вадима Лазаренка, який начебто не запобіг протизаконним діям проти журналіста. Пізніше він заявив на камеру, що «нічого не бачив», і пообіцяв, що у оператора «приймуть заяву».

Постраждалий також пред’явив претензії співробітникам патрульної поліції, які заявили, що нападу не бачили, і підійшли тільки тоді, коли «камери вже була зламана».

Поліціянти також почали звинувачувати оператора у фабрикуванні звинувачення щодо бездії поліції. «Яку мету ви переслідуєте? Дати свій коментар під час зйомки на камеру, щоб потім виставити це зокрема за правду?», - заявив один з поліціянтів.

Він також заявив, що «не міг телепортуватись» і підійти раніше, коли нападники почали тягнути журналіста на очах у всіх присутніх на місці інциденту.

НТН повідомив, що апаратура телеканалу після нападу не працює. «Нині журналіст поїхав до поліції писати заяву про пошкодження його майна», - повідомив канал.

Водночас LB.ua повідомляє, що у потерпілого відеооператора лише через дві години прийняли заяву щодо дій невідомих, які підпадають під статті Кримінального кодексу про навмисне перешкоджання роботі журналіста (ст.171 КК України) і умисне пошкодження майна журналіста у зв'язку з виконанням ним професійної діяльності (ст.347-1 КК України).

Як дізнався «Детектор медіа» у Відділі комунікації Головного управління Національної поліції у Києві, за заявою співробітника НТН Віталія Франзюка відкрито кримінальне провадження.

«За заявою співробітника НТН опитані всі сторони конфлікту. Встановлені особи, які начебто здійснили напад під час зйомки. Наразі з’ясовуються всі обставини інциденту – можливо, буде здійснено перекваліфікацію провадження», - повідомили у поліції.

Нагадаємо, 7 квітня Головне управління Національної поліції у місті Києві заявило про продовження слідчої перевірки за заявою про напад на журналістів програми «Секретні матеріали» каналу «2+2» і відкриття кримінального провадження за ч. 1 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України за заявою щодо погроз та тиску, що здійснюється на креативного продюсера програми «Гроші» і шеф-редактора проектів журналістських розслідувань каналу «1+1» Олександра Дубінського.

Фото: скріншот ІМІ з відеосюжету НТН

Відео: НТН

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY