detector.media
05.04.2016 11:59
Оприлюднені у ЗМІ «Панамські папери» є не українською, а глобальною проблемою – Томбінські
Оприлюднені у ЗМІ «Панамські папери» є не українською, а глобальною проблемою – Томбінські
Оприлюднення в ЗМІ інформації про офшори низки посадових осіб не слід пов’язувати з відносинами між Україною та Європейським союзом, заявляє глава представництва ЄС в Києві Ян Томбінські.

Про це він сказав 5 квітня під час міжнародної конференції «Медіа та вибори в Україні: виклики та можливі рішення».

«Ці "панамські документи", ці офшорні компанії, як показали ці документи – це не українська проблема, а проблема глобальна. Здається, зараз у всіх країнах вивчають ці документи... Я б це не вантажив тільки на Україну і на якісь рішення, пов’язані з Україною», – сказав Ян Томбінські.

Нагадаємо, 3 квітня Центр із дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) і сайти світових ЗМІ опублікували розслідування, які базуються на витоку документів компанії-реєстратора Mossack Fonseca (Панама, БВІ).

Серед оприлюднених документів знайшлася офшорна компанія, створена на ім'я Петра Порошенка у серпні 2014 р., коли він уже займав пост президента України. Даних про цю компанію не було зазначено у деклараціях про доходи Порошенка, однак це правопорушення не є кримінальним, згідно з чинним законодавством України, а виключно адміністративним. Крім того, через цю компанію не проводилося жодних операцій.

Сам Порошенко заявив, що відрізняється від інших політиків з «панамського списку», оскільки компанія, яка була створена в офшорній зоні, за словами президента, була створена виключно для передачі його бізнесу в управління міжнародному інвестиційному банку, а не для ухиляння від сплати податків.

3 квітня на трьох українських каналах - «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» - було показано розслідування програми «Слідство.Інфо» (проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію.

Фото: Sputnik.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY