detector.media
28.03.2016 18:00
Апеляційний суд скасував постанову про закриття кримінальної справи щодо перешкоджання знімальній групі «Схем»
Апеляційний суд скасував постанову про закриття кримінальної справи щодо перешкоджання знімальній групі «Схем»
Апеляційний суд м.Києва скасував постанову про закриття кримінального провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми» - спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший».

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 2 жовтня минулого року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу «Схеми. Корупція в деталях» журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича та пошкодили знімальну техніку. Журналісти знімали сюжет про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім доходам. Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу.

Військова прокуратура Київського гарнізону тоді відкрила кримінальне провадження щодо інциденту за перешкоджання законній роботі журналістів. Однак 6 січня журналіст «Схем» Михайло Ткач повідомив, що кримінальне провадження за ст. 171 про перешкоджання законній журналістській діяльності було закрито 31 грудня 2015 року. У лютому Печерський районний суд Києва відмовився поновити справу про перешкоджання співробітників СБУ журналістам програми «Схеми».

28 березня колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу «Схем», в якій вони вимагали скасувати рішення Печерського райсуду про закриття кримінальної справи через нібито відсутній склад злочину в діях працівників СБУ при силовому затриманні журналістів. Апеляційний суд ухвалив рішення повернути матеріали кримінального провадження Військовій прокуратурі для поновлення досудового розслідування.

Адвокат програми розслідувань «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший» Людмила Лебідь зазначила, що ця ухвала оскарженню не підлягає.

«Військова прокуратура має право знову закрити справу, що ми допускаємо. Відповідно ми плануємо відвід слідчого, оскільки якщо в нього сформувалася думка про те, що тут немає умислу в діях певних осіб на затримання, то яким чином ця думка буде змінена? Тому потрібен новий слідчий, який буде всебічно встановлювати істину», – стверджує вона.

Нагадаємо, 19 січня  Печерський районний суд Києва визнав незаконними дії співробітників СБУ, які 2 жовтня 2015 року затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу програми «Схеми» і пошкодили знімальну техніку.

Також визнаний винним у вчиненні адміністративного правопорушення начальник служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрій Бондарєв, який брав участь в інциденті із затримання знiмальної групи програми «Схеми». Суд, який розглядав справу про перевищення ним службових повноважень, постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти.

 У січні стало відомо, що пан Бондарєв готує апеляційний позов на постанову Печерського суду Києва від 19 січня, який визнав його винним у перевищенні службових повноважень під час затримання журналістів програми «Схеми».

На фото - затримання журналіста співробітниками СБУ. Фото: скрін відео групи "Радіо Свобода"

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY