detector.media
28.03.2016 14:51
НСЖУ просить Львівську облраду не приватизувати друкарні комунальних ЗМІ та не підвищувати ціни на оренду
НСЖУ просить Львівську облраду не приватизувати друкарні комунальних ЗМІ та не підвищувати ціни на оренду
Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України звернулася до голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина з вимогою не допустити незаконної приватизації приміщень комунальних друкарень та збільшення орендної плати комунальним засобам масової інформації.

Про це повідомляє ІА «Вголос».

Заступник голови ЛОО НСЖУ Андрій Болкун зазначив, що до обласної організації НСЖУ звертаються представники окремих комунальних ЗМІ про надходження на їхню адресу безпідставних пропозицій про збільшення сум орендної плати. Йдеться про ті редакції, що орендують приміщення в обласної ради. Здебільшого такі районні газети розміщені в одному приміщенні з друкарнями.

Пан Болкун повідомив, що на пленарне засідання сесії львівської облради 29 березня виносять проект рішення про затвердження орієнтовного переліку об’єктів спільної власності територіальних громад області, що пропонують для приватизації у 2016 році, серед яких є  чотири друкарні.

«Але, відповідно до статті 1 Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книго-розповсюдження, творчих спілок», заборонено відчуження приміщень, в яких перебувають редакції засобів масової інформації, друкарні, видавництва, книгарні, підприємства книгорозповсюдження, засновниками яких є органи державної влади, місцевого самоврядування, об’єднання громадян, державні науково-дослідні установи, навчальні заклади, трудові колективи, а також творчі спілки», - зазначає він.

Окрім того відповідно до абзацу 1 статті 6 ЗУ «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», ЗМІ у встановленому порядку передають у безстрокову оренду приміщення загальнодержавної і комунальної власності, якими вони користуються для здійснення виробничої діяльності. У законі наголошено, що «редакції комунальних періодичних видань… користуються орендою та послугами поштового, телеграфного і телефонного зв’язку в порядку та за тарифами, встановленими для бюджетних організацій».

ЛОО НСЖУ також просить голову Львівської обласної ради Олександра Ганущина довести зазначену інформацію про незаконність приватизації та збільшення орендної плати комунальним газетам до керівників фракцій і депутатських груп облради.

Нагадаємо, у грудні Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила про необхідність кримінальної відповідальності посадовців, які, порушуючи законодавство про реформування друкованих ЗМІ, ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити редакторів. Про це йдеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом Спілки.

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко наголошував, що керівники областей, районів, які спробують привласнити майно у рамках реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY