detector.media
23.03.2016 10:14
На Харківщині депутати звільнили редактора районної газети «Наш край»
На Харківщині депутати звільнили редактора районної газети «Наш край»
22 березня депутати Кегичівської районної ради (Харківська область) прийняли рішення про звільнення з посади головної редакторки районної газети «Наш край» Ірини Литвиненко.

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Ірина Литвиненко стверджує, що 22 березня пішла у заплановану відпустку і про розгляд на сесії питання про газету «Наш край» їй не було відомо.

Як повідомив голова Харківської обласної організації НСЖУ Олександр Голуб, з початку 2016 року районна газета «Наш край» відмовилася друкувати інформацію про діяльність райради і райдержадміністрації (РДА), оскільки угоди на висвітлення діяльності не були укладені, а фінансування газеті не було передбачено. Крім цього, як стверджує представник НСЖУ, раніше депутати прийняли рішення відібрати в редакції половину приміщення, хоча це суперечить Закону про реформування друкованих ЗМІ.

За словами Ірини Литвиненко, 17 березня у редакцію прийшли представники РДА і райради, аби заявити про свої права на приміщення.

«Напередодні сесія ухвалила рішення про те, аби зобов’язати мене переукласти угоду оренди приміщення і зменшити займану редакцією площу. Я відмовилася, оскільки це рішення незаконне. Адже відповідно до Закону про реформування, у редакцій не мають права відчужувати майно. Тоді вони створили комісію, яку прислали в редакцію, аби скласти акти і забрати ключі. Коли ж ми викликали поліцію та почали фотографувати факт присутності цієї комісії, «відвідувачі» швиденько пішли», – розповіла редакторка.

Потім, за її словами, було скликано засідання депутатських комісій з питань бюджету та політико-правових питань, де розглядалося питання про те, що газета не друкує матеріали про діяльність районної влади. Як запевняє Ірина Литвиненко, вона підготувала і надіслала відповідні проекти угод про висвітлення діяльності влади, але їх не підписали, і виділення бюджетних коштів газеті не передбачили.

«Депутати проголосували, що редактор не може бути присутнім при прийнятті рішення. Це було у п`ятницю. А у вівторок скликали сесію. Я якраз пішла у відпустку, яка була запланована ще з нового року, і навіть про це не знала. Рішенням сесії мене звільнили і на моє місце призначили відповідального секретаря. Цікаво, що мене навіть не запросили на сесію, хоча номер мобільного знають і в разі потреби телефонують. Депутати просто знищують газету», – заявила Ірина Литвиненко.

Ірина Литвиненко повідомила, що подаватиме позов до суду стосовно незаконного рішення. За словами ж очільника обласної організації НСЖУ Олександра Голуба, Спілка її у цьому підтримуватиме.

В інформації про позачергову сесію, яка з`явилася на сайті Кегичівської райради та сайті Кегичівської РДА, відсутні повідомлення  про внесення у чергу денну рішення про звільнення редактора газети «Наш край» або про прийняття відповідного рішення.

«Детектор медіа» звернувся до Кегичівської райради і Кегичівської РДА за коментарем.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко сказав, що це вже не перший випадок від часу ухвалення Закону про реформування комунальних друкованих ЗМІ, коли місцева влада починає відбирати в редакцій приміщення, приймати незаконні рішення про звільнення редакторів чи іншими способами чинити тиск на видання.

«Ми вже зверталися до найвищих органів влади і політичних сил із закликом продисциплінувати своїх представників на місцях, які незаконними діями дискредитують державну медіаполітику. На жаль, скарги від колег з районів продовжують надходити. Правоохоронні органи мають належним чином реагувати на подібні випадки порушення законодавства», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила про необхідність кримінальної відповідальності посадовців, які, порушуючи законодавство про реформування друкованих ЗМІ, ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити редакторів. Про це йдеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом Спілки.

На фото – Кегичівська райрада

Фото: сайт Кегичівської райради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY