detector.media
21.03.2016 10:39
Російські журналісти намагаються створити профспілку для захисту своїх прав
Російські журналісти намагаються створити профспілку для захисту своїх прав
20 березня співробітники низки російських ЗМІ провели установчі збори і прийняли статут міжрегіонального професійної союзу журналістів і працівників ЗМІ. Про бажання вступити до профспілки заявили 27 журналістів з видань «Медиазона», РБК, «Новая газета», Slon Magazine, Znak.com та інших.

Про це повідомляє російське видання «Радио Свобода».

У статуті нової журналістської організації зазначено, що рішення з усіх питань приймається простою більшістю голосів. Будь-який співробітник ЗМІ зможе вступити в організацію за рекомендацією двох діючих членів профспілки. Очікується, що на наступному з'їзді, який відбудеться через три місяці, буде вирішуватися питання про реєстрацію профспілки в Мін'юсті РФ.

Водночас власник і генеральний директор Видавничого дому «Ньюс медіа» Арам Габрелянов вважає, що профспілка не зможе допомогти журналістам в проблемних ситуаціях. За словами Габрелянова, які наводить РБК, проблема в тому, що в журналістському середовищі «немає єдності».

Профспілка була створена після нападу на журналістів і правозахисників у Росії, вчиненого 9 березня на кордоні Інгушетії і Чечні 9 березня (на фото). Нагадаємо, тоді невідомі побили журналістів і спалили їхній мікроавтобус. За фактом нападу було порушено справи за статтями «хуліганство», «навмисне знищення та пошкодження майна» та «напад з метою розкрадання чужого майна, вчинене групою осіб із застосуванням зброї».

Водночас Комітет із захисту журналістів заявив, що однією з причин нападу на журналістів і правозахисників поблизу Чечні стала бездіяльність російської влади щодо проявів ворожості проти журналістів. Заява міжнародної організації з’явилася 10 березня через день після того, як невідомі напали на мікроавтобус із правозахисниками і журналістами, побили їх, поранивши шістьох людей.

Фото: Meduza

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY