detector.media
10.03.2016 12:24
ОБСЄ видала книжку про діалог журналістських організації України і Росії
ОБСЄ видала книжку про діалог журналістських організації України і Росії
У Відні (Австрія) в ході дипломатичної сесії ОБСЄ, на якій представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович звітує про своє шестирічне перебування на посаді, презентовано видання «Дві країни – одна професія». Завдання книжки - ширше познайомити громадськість із зусиллями журналістських медіорганізацій України та Росії, які намагаються знайти порозуміння і спільно діяти задля захисту, а часом і порятунку журналістів та збереження свободи слова, а також надати їм підтримку.

У збірку матеріалів увійшли спільні заяви та звернення учасників діалогу, зокрема, щодо звільнення журналістів з полону, боротьби з пропагандою, засудження порушення прав журналістів, безкарності тощо. Збірку видано російською та украінською мовами і опубліковано на сайті ОБСЄ. 

Вихід друком збірки матеріалів діалогу медіа організацій України і Росії, що триває два роки, ініціювала представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

За її ініціативи відбулися дев’ять зустрічей представників Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Союзу журналістів Росії (СЖР). Участь у заходах брали майже 40 журналістів з Украіни.

«Запропонована учасниками символічна назва цього діалогу – «Дві країни – одна професія» відображає його основоположні ідеї – спільне розуміння прав журналістів та їх обов’язків, відданість професійним цінностям, готовність обговорювати етичні дилеми,  якими стикається медіаспільнота України і Росїі в умовах нинішнього конфлікту. Безпека журналістів, що висвітлюють конфлікт, знаходиться у центрі нашої дискусії. Через те, що зберігаються протиріччя у зв’язку з конфліктом, просування діалогу не завжди є легким завданням. Однак я відчуваю радість і гордість за його учасників, яким вдається підтримувати конструктивну дискусію про те, як допомогти журналістам у біді і відстояти достоїнство своєї професії», - сказала Дуня Міятович.

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, очевидно, що за умов конфлікту між Україною і Росією, спокійної розмови, як кілька років тому, поки що бути не може.

«В той же час, ми у професійному середовищі намагаємося шукати спільні точки дотику, які можуть становити основу для майбутньої комунікації та співробітництва. Такими базовими речами є питання безпеки журналістів, солідарність з колегами, котрі потрапили у біду, засудження брутального впливу на медіа, осуд пропаганди і мови ворожнечі в медіа. Саме ці теми нас об`єднали і стали ключовими для розгляду в офісі представника з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович», – зазначив він.

Сергій Томіленко також наголошує, що всі заяви, прийняті спільно в рамках діалогу, лежать винятково у площині міжнародних професійних стандартів роботи медіа. За його словами, ці документи мали реальний вплив, допомагали колегам, котрі потрапили в біду.

Нагадаємо, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович спростувала заяву офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової щодо начебто заборони в'їзду в Україну.

«Мені ніколи не забороняли в'їзд в Україну, тож я ніколи не робила такої заяви», - написала пані Міятович у Twitter.

На сайті МЗС РФ доступна стенограма брифінгу Марії Захарової«Нещодавно у Відні відбувся форум з обговорення проблем пропаганди, свободи ЗМІ, порушення прав журналістів, «на полях» якого, здається, телеканал «Звезда» взяв інтерв'ю у спецпредставника ОБСЄ з питань свободи слова. Дуня Міятович сказала, що їй закрито в'їзд в Україну - їй не видають української візи. І це представнику ОБСЄ зі свободи слова! Так вона сказала в інтерв'ю».

Фото: ОБСЄ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY