detector.media
09.03.2016 13:15
В Мінінформполітики заявляють, що в’їзд іноземних журналістів в Крим має бути спрощено на рівні закону
В Мінінформполітики заявляють, що в’їзд іноземних журналістів в Крим має бути спрощено на рівні закону
Радниця міністра інформаційної політики (МІП) України Еміне Джеппар заявляє, що чинна процедура отримання дозволу на в’їзд до Криму для іноземних журналістів задовга і змушує медійників відмовлятися від ідеї робити матеріал про ситуацію у Криму.

Про це Еміне Джеппар сказала під час відкритого засідання Координаційної ради з питань забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя, що відбулось у Міністерстві юстиції України, повідомляє сайт МІП.

За словами радниці міністра, зустріч була покликана зокрема для обговорення проблем з якими стикаються іноземні журналісти та правозахисники, які хочуть працювати в Криму.

«Робота іноземних журналістів та правозахисників в окупованому Криму має бути пріоритетною для України у її боротьбі за півострів. Це також наша зброя на противагу РФ-пропаганді, яка переконує світ, що Крим «обрав бути з Росією та щасливий від того». Але коли журналіст з'ясовує, що його документи можуть розглядатися п’ять діб та жодних гарантій, що він отримає дозвіл, багато хто обирає їхати в Крим через Москву, або відмовляється від ідеї робити матеріал», - сказала Еміне Джеппар.

Наразі робота іноземних ЗМІ регламентується постановою КМУ «Про порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» від 4.06.2015 р. № 367. Згідно з цим, журналіст має особисто подати пакет документів разом із дозволом МІП до ДМС, яка має до п’яти діб на опрацювання документів в’їзду на територію.

Радниця міністра наголосила, що МІП вже максимально спростило процедуру отримання спецдозволу іноземним ЗМІ на рівні практики, в межах існуючих законів.  «Фактично такий дозвіл видається ДМС за погодженням МІП за добу. Наразі потрібно законодавчо закріпити максимально спрощену процедуру отримання дозволу», - сказала Еміне Джеппар.

Вона також заявила, що МІП продовжить роботу із пошуку оптимальної формули вирішення проблеми в’їзду іноземних ЗМІ та їх законодавчого врегулювання.

«В ідеалі, якщо журналіст має законні підстави перебування в Україні (віза чи інший документ), він вільно може заїжджати в Крим, як на територію України, без спецдозволу. Або це має бути електронний дозвіл, який можна отримати дистанційно. Ми розуміємо, що «ворожі» ЗМІ не будуть їхати через Україну, вони це можуть легко та зручно зробити через Москву. Тому процедура має носити повідомний характер. Вона навпаки має стимулювати ЗМІ їхати в Крим, не порушуючи законів України», - зазначила радниця міністра.

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики (МІП) України пропонує розробити процедуру швидкого реагування на порушення прав і свобод представників ЗМІ.

Фото: «Крим.Реалії»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY