detector.media
07.03.2016 10:44
Місцеві ЗМІ на контрольованій Україною частині Донбасу не дотримуються стандартів – дослідження ІМІ
Місцеві ЗМІ на контрольованій Україною частині Донбасу не дотримуються стандартів – дослідження ІМІ
60% мешканців Донецької області дивляться місцеве телебачення, однак новини, навіть соціального спрямування, рідко відображають позицію громадян. Такими є результати спільного дослідження ГО «Інститут масової інформації» і компанії «ГФК Юкрейн». Опитування методом особистого інтерв’ю проводилося на територіях, підконтрольних українському уряду.

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

За даними ІМІ,  рівень місцевих суспільно важливих матеріалів у донецьких виданнях, які підлягали моніторингу, склав 42% від загальної кількості матеріалів. При цьому, більше третини місцевих новин становить інформація про кримінал або місцеві політичні події. Практично всі місцеві новини про політику, які потрапили до моніторингу, виявилися заангажованими. У 90% суспільно важливих новин не дотриманий стандарт повноти представлених фактів, 50% новин були незбалансованими. Найвищі показники з дотримання професійних стандартів показали онлайн-ЗМІ (4,73 з 6 балів), найнижчі – друковані ЗМІ (2,75 бала).

Кожен четвертий матеріал в місцевих ЗМІ є передруком офіційних повідомлень або прес-релізів без будь-якої журналістської обробки (26% від загальної кількості матеріалів), при чому найбільший відсоток такого «паркету» було зафіксовано в інтернеті – 43%. Головна тема, що висвітлювалась з діяльності місцевої влади, стосувалась питань перейменування вулиць, причому подавалася вона традиційно без позиції місцевих мешканців.

За результатами опитування населення, проведеного «ГФК Юкрейн» для UCBI / USAID у листопаді-грудні 2015, у Донецькій області [1] 88% опитаних жителів дивляться ТБ, 53% — користуються інтернетом, 32% слухають радіо, а 29% читають друковану пресу. У Краматорську та Слов’янську частки користувачів різних типів медіа складають 89% для ТБ, 51% для інтернету, 24% для радіо та 20% для друкованих видань. 

Переважна більшість опитаних у Донецькій області впродовж тижня до моменту опитування дивилися українські та місцеві телеканали (86% та 60% відповідно), російські телеканали дивилися 16% респондентів. До ТОП-5 локальних телеканалів Донецької області увійшли «Орбіта», «Сігма ТБ», С+ («СКЕТ», МТБ-Маріуполь та ТВ7-Маріуполь. Впродовж тижня 19% жителів Донецької області користувались місцевими інтернет-сайтами, 15% — всеукраїнськими, 4% — російськими.

Дослідження «ГФК Юкрейн» проводилося методом особистих інтерв’ю вдома у респондента, обсяг вибірки для Донецької області склав 2666 інтерв’ю, з них 414 інтерв’ю було проведено у Краматорську/Слов’янську.

Дослідження ІМІ проводилося з 15 жовтня по 15 листопада 2015 року. Було опрацьовано 865 матеріалів в усіх випусках чотирьох місцевих друкованих видань («Восточный проект», «Технополис», «Краматорская правда», «Новости Краматорска»), всі новини чотирьох місцевих онлайн-ЗМІ (6264.com.uaobs.in.ua,vp.donetsk.uatehnopolis.com.ua), а також підсумкові випуски двох телеканалів («До ТеБе», «СКЕТ»), які виходили протягом вказаного періоду.

Дослідження проводилося за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у жовтні 2015 – лютому 2016 року.

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики України неодноразово підкреслювало пріоритет відновлення мовлення місцевого україскього ТБ на Донбасі. Станом на початок лютого 2016 року Донецькою філією Концерну РРТ було введено в експлуатацію шість телепередавачів для трансляції програм каналу «ДоТБ» Донецької філії НТКУ (колишня Донецька ОДТРК). Передавачі дозволили приймати сигнал «ДоТБ» на таких хвилях: Краматорськ – 61 канал, Маріуполь – 54 канал, Красноармійськ – 27 канал, Авдіївка - 30 телеканал, Єлизаветівка – 45 канал, Курахове – 31 канал. За рішенням Нацради України з питань телебачення і радіомовлення у Світлодарську замість програми «ТЕТ» транслюється канал «ДоТБ» як більш важливий для аудиторії.

18 лютого Концерн РРТ ввів у дію два потужні передавачі для трансляції програм Донецької філії НТКУ(колишня Донецька державна обласна телерадіокомпанія) - каналу «ДоТБ» - на 27-му телевізійному каналі з радіотрансляційної станції (РТС) Красноармійська та на 55-му каналі з РТС Волновахи (Донецька область).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY