detector.media
04.03.2016 19:19
Марія Варфоломеєва розповіла подробиці про перебування у полоні «ЛНР» (ДОПОВНЕНО)
Марія Варфоломеєва розповіла подробиці про перебування у полоні «ЛНР» (ДОПОВНЕНО)
Звільнена вчора, 3 березня, з понад річного полону бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломеєва розказала Уповноваженій Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірині Геращенко, що до заручників сепаратисти застосовують тортури і психологічний тиск.

Про це Ірина Геращенко написала у своєму Facebook.

«Взагалі-то це завжди шокуючі розповіді про полон. Марія шепоче , що вже потім, пізніше, до неі не застосовували силу, а спочатку бувало. А поряд, в сусідніх підвальних камерах сиділи чоловіки , до яких застосовували і електрошок, і дубини. Вона розпитувала про звільнених тиждень тому знайомих - В. Чуприніна, Л. Мазанька і Р. Мавріна, з якими утримувалися в сусідніх камерах. Каже, що в одного з хлопців, якого ми забрали у важкому психологічному стані, на голові були вмятини від ударів дубинкою. Мабуть, його дуже сильно били...», - написала Ірина Геращенко, яка зустріла Марію Варфоломеєву одразу після обміну на мосту біля міста Щастя на Луганщині.

За словами звільненої, найстрашніший тиск - психологічний.

«Коли щодня тебе принижують і стверджують, що ти нікому не потрібен. Коли видають довідку "про звільнення", вивозятть на блокпост, а звідти… перевозять в іншу тюрму. Маша показала довідку про своє "звільнення" влітку 2015, після отримання цього папірця вона ще 7 місяців провела в підвалі. І щодня розповідали, що в Україні її кинуть в тюрму за співпрацю з бойовиками, тому, мовляв, сиди. Вона дуже стомлена, але не зламана. Молодець. Я під великим враженням від цієі дівчини. Удачі ій в новому вільному житті», - написала Уповноважена Президента.

Як відомо, Марія Варфоломеєва майже півроку провела в одиночній камері. Учасниця переговорів про звільнення журналістки, член Харківської правозахисної групи Яніна Смілянська повідомила, що Марію Варфоломеєву не звільняли і не включали у списки до обміну за наказом «кураторів» бойовиків «ЛНР».

«Посилалися на те, що є доручення якихось більш високих кураторів, які не дозволяють віддати Машу українській стороні», - сказала Яніна Смілянська, повідомляє «Радіо Свобода».

Одразу після звільнення журналістка сказала: «Не вірю, що цей день нарешті настав. Мені здавалося, це ніколи не станеться. Я розуміла, що колись це буде, але… Я дуже щаслива».

Марія Варфоломеєва також зізналась, що не знає, як після полону повертатиметься до нормального життя. «Я відвикла від нормального життя, я відвикла... не знаю - бути людиною, я звикла, як якийсь домашній овоч, який утримують у підвалі - для безпеки, напевно... Я не знаю взагалі, як жити, чесно», - цитує ТСН луганську журналістку.

Як повідомляв «Детектор медіа», голова Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) Юрій Луканов повідомив, що профспілка виділить матеріальну допомогу Марії Варфоломеєвій, і закликав колег надати їй всіляку можливу підтримку.

Кошти для допомоги Марії Варфоломеєвій можна надіслати на рахунок ВПС НМПУ (допоки вона не відкриє власний рахунок у банку):

Організація-одержувач ВПС «Незалежна медіа-профспілка України»

Поточний рахунок: 26001500047496

Ідентифікаційний код (ЄДРПОУ): 33400078

МФО: 300614

Банк: ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»

Призначення платежу:  Благодійний внесок для допомоги постраждалим журналістам (для Марії Варфоломеєвої) від ___ (вкажіть Ваше прізвище, ім’я) 

Щоби прискорити надходження коштів, чільник НМПУ Юрій Луканов пропонує надсилати їх карту«Приватбанку» зареєстровану на його ім'я: 5169332403237244.

Нагадаємо, 3 березня Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну Ольгу Литовченко й засудженого в Україні за тероризм громадянина РФ Івана Горбунова, якого Президент України помилував, аби здійснити обмін журналістки.

Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко і запропонував пройти курс реабілітації у столичній лікарні «Феофанія».

У полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

На фото: Марія Варфоломеєва показує довідку, за якою її так і не звільнили минулого року.

Фото: Facebook Ірини Геращенко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY