detector.media
03.03.2016 13:06
Марію Варфоломеєву звільнено з полону «ЛНР» - вона подякувала країні за допомогу (ОНОВЛЕНО, ФОТО)
Марію Варфоломеєву звільнено з полону «ЛНР» - вона подякувала країні за допомогу (ОНОВЛЕНО, ФОТО)
Сьогодні, 3 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

«Журналіст Марія Варфоломеєва звільнена. Пишаюсь її мужністю та силою духу!», - написав Петро Порошенко у своєму Twitter.

Звільнення Марії Варфоломеєвої підтвердив також польський журналіст Павєл Пеньонжек.

«Марія Варфоломеєва звільнена після понад річного полону», - написав він у своєму Twitter і опублікував фото журналістки.

Марія Варфоломеєва після звільнення

Як повідомило видання «Інформатор», Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну й військового. Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко та запросив у Київ.

«Щойно особисто зателефонував Марії Варфоломеєвій. Багато довелося зробити, щоб звільнити її. Дякую Ірині Геращенко та всім, хто допоміг», - написав Петро Порошенко.

Звільнення журналістки Марії Варфоломеєвої проходило на замінованому мосту в Щастя. Про це ЛІГА.net розповів радник голови СБУ Юрій Тандіт.

«Все проходило в районі Щастя, міст замінований, Марія була виведена з цього мосту. Трималась вона досить сильно», - зазначив він.

Пізніше прес-секретар Президента України Святослав Цеголко подякував у Facebook всім небайдужим, які «зробили гігантську роботу, щоб наблизити цей день».

«Багато разів бойовики відкладали обмін або навмисне його зривали. Для звільнення Марії Президент помилував російського громадянина, якого сьогодні передали на окуповану територію. "Борюся і буду боротися за кожного українця", - сказав Петро Порошенко Марії по телефону. У цей час він зустрічався з Шеченківським лауреатом, одним із засновників незалежної України Левком Лук'яненком. Левко Григорович згадав, як сам виходив з казематів на свободу: "Бажаю вам залишатися з високо піднятою головою!"», - сказав він Марії Варфоломеєвій", - написав пан Цеголко.

«Я дуже вдячна моїй країні, що допомогла моєму звільненню. Взагалі я дуже вдячна», - сказала Марія Варфоломеєва Петру Порошенку по телефону, передає «112 Україна».

Фоторепортаж про звільнення Марії Варфоломеєвої опублікувало видання «Інформатор».

На місці були присутні знімальні групи українських телеканалів.

Нагадаємо, у полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

На початку червня 2015 року українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України Петра Порошенка, тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої з полону так званої «ЛНР».

Влітку 2015 року речниця прес-центру СБУ Олена Гітлянська заявила, що створений при Службі безпеки України Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісти вживають всіх можливих заходів для звільнення журналістки Марії Варфоломеєвої.

Волонтер Харківської правозахисної групи Юрій Гуков, який брав участь у переговорах щодо звільнення Марії Варфоломеєвої, повідомив, що «ЛНР» хоче обміняти журналістку на чоловіка, який приніс на блок-пост банку меду з вибухівкою. Українська сторона вважає такий обмін неприйнятним. Представник Служби безпеки України у відповідь на запитання шеф-редактора «Детектор медіа» Наталії Лигачової про долю Марії Варфоломеєвої на зустрічі медійних організацій із силовиками в Адміністрації Президента 16 вересня повідомив, що українська сторона постійно ставить питання про звільнення луганської журналістки, але інша сторона висуває неприйнятні умови.

У грудні 2015 року перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко заявив, що Спілка не залишає спроб її звільнити і шукає офіційні та неофіційні канали для вирішення її долі.

У січні 2016 року Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт закликав «ЛНР» звільнити з полону захоплену рік тому громадську активістку і луганську журналістку Марію Варфоломеєву.

26 лютого Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих. «Ще в січні українська сторона запропонувала розблокувати процес звільнення заручників і звільнити в першу чергу жінок, людей з важкими діагнозами і хворобами. В тюрмах на окупованій територіі залишається 4 украінських жінок і щонайменше 20 украінців з важкими діагнозами. І ми наполягаємо на іх першочерговому звільненні. І в цьому напрямку в найближчі дні мають бути позитивні новини», - зазначила вона.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

Фото: Twitter Павла Пеньонжека, а також видання «Інформатор»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY