detector.media
01.03.2016 10:32
На телевежу під Донецьком потрібно не менше 10 млн грн – Тетяна Попова
На телевежу під Донецьком потрібно не менше 10 млн грн – Тетяна Попова
Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова прокоментувала «Детектору медіа» ситуацію з нестачею українських телеканалів, які можуть дивитися бійці в зоні АТО, та розповіла про перспективи відновлення мовлення

Бійці, які перебувають у зоні АТО, вкотре звернули увагу на те, що вони не мають можливості дивитися українські канали, перебуваючи на фронті. З 18 каналів, які дивляться, наприклад, бійці «Айдару» під Горлівкою – тільки два українських, решта – російські або канали так званих «ДНР» чи «ЛНР». Також бійці скаржаться на неякісний сигнал, значно гірший, ніж у російських, пишуть «Новости Донбасса».

«Детектор медіа» звернувся до заступниці міністра інформаційної політики України Тетяни Попової з проханням прокоментувати ситуацію з відновленням мовлення на окупованих територіях та у зоні проведення АТО:

«Ймовірно, сигнал двох каналів, який отримують бійці “Айдару”, – це сигнал з нашої телевежі під Волновахою. Вона приблизна 80 метрів заввишки, а вежа в Донецьку - 364 метри, з якої транслюються 15 телевізійних каналів. Зрозуміло, що вежа такої висоти не може перекрити сигнал з донецької телевежі, але й ті два канали, які бачать з Волновахи бійці – результат довгої та непростої роботи, а також зусиль наших західних партнерів, які передали нам передавачі.

Доки ми не побудуємо, як свого часу зробили в Берліні, свою телевежу поблизу Донецька, ми не зможемо нормально мовити на ці території. Документи щодо винесення постанови про будівництво цієї вежі передані нами до Кабміну ще в грудні минулого року. У зв’язку з політичною нестабільністю наші плани були затверджені тільки в січні. До речі, вони й досі не затверджені Радою, оскільки зараз знаходиться в Кабміні, і ми чекаємо проходження всіх пекельних кіл в інших міністерствах, а потім – виділення грошей. Це може тривати від кількох місяців до півроку.

Будувати вежу буде Донецька ОВЦА разом з Концерном РРТ, і точної суми я не можу назвати, але це не може бути менше, ніж 10 мільйонів гривень. У бюджеті нашого міністерства такої суми немає – у нас на 20 співробітників затверджена сума 3,6 мільйона гривень. У держбюджеті також досі ці гроші не передбачені – так що ми чекаємо рішення Кабміну.

Відновлена вежа на Карачуні, реконструкція якої повинна завершитися в травні, – занадто далека, щоб покривати райони поблизу Донецька, тому й будувати нову вежу треба якомога ближче до нього. Ще одну вежу ми повинні встановити в Луганській області, вона вже готова, але ще не надійшла до України від наших партнерів, і чекати її треба ще пару місяців. А ось Донецьку вежу ми будемо і виготовляти, і будувати самостійно».

Нагадаємо, що МІП звітувало щодо процесу відновлення мовлення українських каналів у Донецькій і Луганській областях. Так, загалом з кінця 2015 року встановлено 46 передавачів. При цьому Україна отримала в якості партнерської допомоги 9 аналогових телевізійних передавачів від Республіки Польща, 15 – від Литовської Республіки, три – від Латвійської Республіки та 9 – від уряду Британії для «Громадського радіо». Від Сполучених Штатів Америки отримано три FM-передавачі, які планується розмістити в зоні АТО, а також отримано один АМ-передавач.

Під керуванням радника міністра з питань функціонування телерадіомовлення Олександра Бригинця встановлено 180 супутникових антен з українським пакетом мовлення для бійців на передовій у зоні АТО. Також пан Бригинець повідомив, що три телевежі для відновлення українського мовлення на Донбасі заплановано побудувати до кінця поточного року.

Фото - сайт МІП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY