detector.media
26.02.2016 13:49
Кримськотатарський канал ATR може припинити мовлення через фінансові труднощі – Муждабаєв
Кримськотатарський канал ATR може припинити мовлення через фінансові труднощі – Муждабаєв
Заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв заявив, що кримськотатарському телеканалу АТR, який переїхав з окупованого Криму до материкової України, загрожує закриття через брак фінансування.

Про це він сказав під час міжнародного форуму «Крим – це Україна» 26 лютого, повідомляє кримськотатарське інформагентство QHA.

За словами Айдера Муждабаєва, за 10 місяців після переїзду редакції мовника з окупованого Росією півострова до Києва держава не зробила нічого для того, щоб зберегти кримськотатарський канал на материковій Україні.

«Менше року тому, першого квітня єдиний в світі кримськотатарський канал виїхав з Криму. Президент України сказав тоді, що для країни є честю підтримати цей канал. Минуло менше року, і ми запустили акцію “Врятуй АТR”. І може виникнути така ситуація, що канал змушений буде закритися через фінансові труднощі. Адже навіть сигнал супутниковий на Крим оплачується силами каналу. І якщо АТR закриється, це стане ганьбою для української держави», - заявив заступник генерального директора, який також є ведучим телеканалу.

Як повідомляв «Детектор медіа», 24 лютого кримськотатарський канал ATR повідомив про необхідність надання фінансової допомоги, аби «врятувати телеканал». Про це йшлося у зверненні, розміщеному на сайті телеканалу.

Нагадаємо, що 1 квітня 2015 року у Криму закінчився термін перереєстрації українських ЗМІ за російським законодавством. Низка кримськотатарських ЗМІ не змогли перереєструватися – утому числі канал ATR. Роскомнагляд кілька разів повертав документи на перереєстрацію телеканалу, щоразу посилаючись на формальні причини.

З 1 квітня телеканал ATR змушений був припинити мовлення в ефірі, оскільки не зміг отримати дозвільних документів на мовлення у Роскомнагляду. Згодом припинили мовлення у Криму дитячий телеканал Lale і радіостанція Meydan. У грудні 2015 року про припинення роботи у Криму заявило інтернет-видання «15 минут» (всі згадані ЗМІ належать до медіахолдингу ATR).

17 червня 2015 року кримськотатарський телеканал ATR відновив мовлення з Києва. Також відновив мовлення і дитячий кримськотатарський телеканал Lale.

18 червня керівництво телеканалу ATR заявило на прес-конференції в Києві про відновлення мовлення з материкової України. При цьому власник телеканалу Ленур Іслямов, підкреслив, що співробітники, які залишились у Криму, не беруть участь у роботі каналу. 5 листопада пан Іслямов заявив, що канал відкриє корпункт на межі з окупованим Росією півостровом і мовитиме звідти через передавачі на Крим.

Вже декілька місяців в окупованому Росією Криму ФСБ проводить обшуки помешкань колишніх співробітників каналу ATR. 1 лютого в будівлі автотранспортної компанії «Сім Сіті Транс» у Сімферополі (в окупованому Криму), де раніше розташовувалися кримськотатарський телеканал ATR, дитячий канал Lаle і радіо Meydan, відбувався черговий обшук.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY