detector.media
Сергій Лефтер
для «Детектора медіа»
16.02.2016 11:00
Фільм про вихід прикордонників з оточення в АТО з’явиться у травні
Фільм про вихід прикордонників з оточення в АТО з’явиться у травні
Нещодавно речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян опублікував на своїй сторінці у Facebook тизер до документального фільму про прикордонників. Про початок роботи над цієї стрічкою Держкіно повідомляло ще в середині листопада минулого року. Наразі трихвилинна нарізка вже готових кадрів, які ввійдуть до майбутнього фільму, піднімає лише край завіси над тим, якою ж буде документалка. Про стрічку, джерело фінансування та про строки завершення роботи Олег Слободян розповів у короткому інтерв’ю «Детектору медіа»

— В основі цього фільму лежатимуть події з червня по серпень 2014 року. Це якраз той період, коли значне угрупування прикордонників і, зокрема, представники Збройних сил України опинилися в повному оточенні в районі пропускних пунктів «Ізварине» і «Довжанський». Там протягом 21 дня наші прикордонники перебували в повному оточенні. З боку Росії їх обстрілювали російські війська, поступово збільшуючи діаметр і потужність вибухівки. Тобто спочатку це були міномети «вісімдесятки», потім — 120-ті. Потім пішла артилерія в хід, «Гради», самохідні артилерійські установки до 240-міліметрового калібру. Фільм про те, як хлопці трималися, з якими труднощами виходили з оточення. Не розкриватиму всіх деталей, але йтиметься саме про цей період — як хлопці перебували в оточенні і яким чином потім із нього виходили.

Чи є вже робоча назва стрічки?

— Вона робоча і фактично реальна: фільм називається «Війна на нульовому кілометрі». Думаю, ця назва й залишиться.

Який планується хронометраж?

— Планується 52 хвилини.

Наразі готовий тизер. Коли буде готовий фільм?

— Ми на етапі фінальних зйомок. Найближчим часом маємо в планах іще одну масштабну реконструкцію тих подій. Чекаємо, поки випогодиться. Після цього вже будемо переходити безпосередньо до монтажу. А взагалі, плануємо закінчити до нашого професійного свята — Дня прикордонника, 28 травня.

У тизері один із героїв каже, що всі фільми про війну, які він бачив, містять невисокий відсоток правди. Цей фільм на 100 % відповідає дійсності?

— У фільмі історії будуть розказувати реальні учасники тих подій. Буде архівне відео, що вдалося зберегти. Дуже багато відео, звісно, пропало, тому що в хлопців погоріли й телефони, й планшети під час їхнього виходу і безпосередньо бомбардувань. Але попри все частину вдалося врятувати, тому буде й архівне відео з особистих пристроїв. У принципі, думаю, що буде цікаво.

Де відбувалися постановочні зйомки і де відбуватимуться додаткові?

— Ми знімали і в Маріуполі, й тут недалеко під Києвом, в Одесі також. Тобто знімали в багатьох регіонах — обирали, де нам найбільше підходила місцевість, де було з технічного погляду легше організувати процес. Ці зйомки, які ще зараз плануємо, будуть на базі нашого навчального центру в Оршанці.

Хто в команді з виготовлення фільму?

— По-перше, кошти на зйомки виділило Держкіно. За що ми йому дуже дякуємо. Що стосується активу, то це Міжнародний продюсерський центр «Форт-пост» під керівництвом Дріза Олександра Яковича. Головний режисер — Василь Рибальченко, сценаристи — Олександр Лірчук та Олександр Литвин. Активно в зйомках бере участь і наша відомча телестудія. Наші хлопці, по-перше, підвищують свій фаховий рівень, а по-друге, допомагають із логістикою та організацією зйомок.

Скільки грошей виділив Держкіно?

Кошти за сучасними мірками невеликі — трохи менше 400 тис. грн.

Тільки Держкіно давав фінанси? З інших джерел не залучали коштів?

— Так, тільки Держкіно.

Чи йдуть перемовини з телеканалами про трансляцію цього фільму?

— Ми будемо, звісно, вести такі перемовини, але трохи пізніше, коли бачитимемо результати зйомок. Звісно, будемо просити також Держкіно, щоб нам допомогли в цьому. Тобто вже десь ближче до завершення фільму працюватимемо з телеканалами.

А якщо не вийде домовитися, де зможете показати фільм?

— Не готовий поки що таку перспективу оцінювати. Але думаю, що все вийде.

Фото надані Олегом Слободяном. На фото - пропускний пункт «Довжанський» у липні 2014 року, а також кадри зі зйомок фільму

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY