detector.media
11.10.2015 17:48
Норвегія вводить 25-відсоткове відшкодування для іноземних знімальних груп
Норвегія вводить 25-відсоткове відшкодування для іноземних знімальних груп

З 2016 року норвезький уряд вводить модель заохочення для розвитку місцевої кіноіндустрії: повернення зарубіжним знімальним групам 25% (до 5 млн Євро) коштів, витрачених на зйомки у Норвегії. Про це повідомляє сайт Сineuropa.

 

На нову ініціативу у бюджеті країни вже закладено 4.7 млн Євроз  87 млн, виділених  для фінансування кіно у 2016. Це на 5% більше у порівнянні з 2015 роком.

 

На презентації державної ініціативи 7 жовтня 2015 Міністр культури Норвегії Торхильд Відвей сказала: «Норвегія багата на локації для зйомок, і це на додачу до професійної і досвідченої кіноіндустрії. У нас багата культурна історія, унікальні природний і культурний ландшафти. Ця заохочувальна модель допоможе посилити конкурентну перевагу Норвегії».

 

А чиновник від кіновиробництва  Зігмунд Еліас Холм з Bergen's Western Norway Film Commission нагададала, що послаблення місцевої валюти на 45% по відношенню до долара за останні три роки і паралельне посилення євро і фунта стерлінга роблять Норвегію ще більш привабливою країною для зйомок.

 

У 2016 році у Норвегії планують подвоїти прямі державні інвестиції у місцеві кінофонди (до 2.1 млн Євро), але надати їх у 2-3 кінофонди замість нинішніх п'яти.

 

Коментар до такого нововведення «Детектор медіа» надала українська група StarLightMedia, що входить до ініціативної групи «Кінокраїна».

 

«"КіноКраїна" також пропонує ввести 25% повернення зарубіжним продюсерам коштів, витрачених на зйомки в Україні, - йдеться у повідомленні StarLightMedia  для ЗМІ. - Проте для цього іноземний продюсер має також пройти так званий «культурний тест», що оцінює внесок фільму, що знімається, в Україну. Цей та інші інструменти заохочення вітчизняної кіногалузі закладені у проект Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» № 3081-1, зареєстрованого у Верховній Раді України 30.09.2015, і важливо, щоб народні депутати проголосували за нього позитивно».

 

«Україна прагне увійти до ‘'клубу'' розвинутих європейських країн, але ми бачимо, name="_GoBack">яка там економічна конкуренція. Держави борються за зайнятість своїх кваліфікованих громадян, за те, щоб культурні події відбуалися саме на їхній території. Це прагматичный світ, у хорошому розумінні цього слова, де цінуються ініціатива, праця. Через це мені здається, дуже важливо, щоб народні депутати підтримали законопроект про розвиток кіноіндустрії у нашій країні. Маючи такі кваліфіковані кадри, які є в українській кіно- і телегалузі, було б нерозумно втрачати таку конкурентну перевагу у міжнародному розділенні праці», - зазначив керівник проекту «КіноКраїна» у медіагрупі StarLightMedia, директор з правових та регуляторних питань групи Анатолій Максимчук.

 

Нагадаємо, голова Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко вивчає міжнародну практику відшкодувань ПДВ для іноземних кіновиробників.

 

Ініціативну групу «КіноКраїна» було створено 9 липня телегрупами StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Група Україна» та кіностудією Film.ua Group, Star Media і Pro TV. У липні до групи приєдналася студія «Квартал 95», що виробляє прокатне кіно, серіали, анімацію і шоу. Учасники ринку об'єдналися  довкола моделі стимулирования украинского производства массовых фильмов и сериалов виробництва вітчизняного кіно- та телепродукту для масового глядача.

 

Одне з ключових завдань «КіноКраїни» - реформування законодавства України з метою створення сприятливих економічних умов як для розвитку ринку виробництва усередині країни, так і для залучення зарубіжних інвестицій у галузь.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY